Industriarbetsgivarna

Nytt lönegolv slår mot basindustrins branscher

Dela

I dag, torsdagen den 15 februari, tar regeringen emot en utredning med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring. ”Förslaget, som innehåller ett lönegolv på 34 200 kronor i månaden, skär rakt igenom basindustrins samtliga branscher och försvårar för företagen att hitta nödvändig kompetens”, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna.

Svensk basindustri står för en stor kompetensutmaning. Basindustrin behöver rekrytera allt från processoperatörer, svetsare, elektriker, till metallurger, systemtekniker och all kompetens finns inte inom Sverige eller EU. Det utbildas för få personer för att täcka industrins behov. Detta faktum noteras också i Industrirådets nya kompetensbehovsanalys som publicerades nyligen.

– Basindustrin rekryterar både arbetskraft med högskolekompetens och arbetskraft med gymnasiekompetens och vi ser att dagens förslag gör det svårare att rekrytera vissa yrkesgrupper från länder utanför EU. Arbetskraftsinvandring från tredje land är viktig för industrin både nu och i framtiden, säger Per Hidesten.

– Dessutom saknas det personer till andra verksamheter där industrierna finns, vilket behövs för att samhällena ska fungera, säger han.

Han är kritisk till att staten fortsätter lägga sig i lönebildningen med ett nytt högre lönegolv för arbetstagare från länder utanför EU/EES.

– Det är uppseendeväckande att regeringen lägger sig i lönebildningen. Det är upp till arbetsmarknadens parter att bestämma. Ska arbetsgivare betala olika löner åt svenska medarbetare och nyanställda tredjelandsmedborgare. Det blir konsekvensen av förslaget.

– Förslaget är lönedrivande och riskerar ge kraftigt höjda arbetskraftskostnader. Det skadar vår konkurrenskraft, säger Per Hidesten och noterar samtidigt att flera av våra konkurrentländer går i motsatt riktning.

­­– I Tyskland och Finland, till exempel, vidtar regeringen åtgärder för att underlätta för rekrytering från tredje land, säger Per Hidesten

Industriarbetsgivarna noterar att utredaren föreslår att regeringen ska få meddela om vilka yrken som ska undantas från förslaget.

– Undantagen kan i bästa fall göra förslaget mindre skadligt, avslutar Per Hidesten.

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye