Almega

Välkommet besked om osund konkurrens

Dela

Regeringen har beslutat att se över reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. ”Ett mycket efterlängtat besked som skapar hopp för många företag runt om i landet, säger Almegas näringspolitiska expert, Ulrica Dyrke.

Ulrica Dyrke, näringspolitisk expert på Almega
Ulrica Dyrke, näringspolitisk expert på Almega Foto: Kate Gabor

Osund konkurrens från offentlig sektor skapar problem för många företag. Det handlar om när staten, kommunerna eller regionerna säljer varor och tjänster på områden som typiskt sett hör till det privata näringslivet och på ett sätt som skadar konkurrensen.

– Det kan handla om exempelvis kommunala gym eller statliga bolag i form av Samhall som säljer städtjänster. Detta drabbar företag runt om i landet och det blir ofta litet av en David mot Goliat-situation, säger Ulrica Dyrke, jurist och näringspolitisk expert på Almega och med fokus på konkurrensfrågor.

Det finns flera grundläggande faktorer som riskerar att skapa en skev konkurrenssituation, vilket även företrädare för regeringen varit tydliga med:

”En kommun kan exempelvis ha ensam tillgång till viktig infrastruktur eller sammanblanda sitt kärnuppdrag med ren affärsverksamhet. Till skillnad från privata företag, har kommuner och regioner dessutom tillgång till skattemedel, de saknar vinstkrav och kan inte försättas i konkurs. Offentliga företag har större möjligheter att bedriva en säljverksamhet även om denna skulle vara ineffektiv”, skriver energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och civilminister Erik Slottner (KD) på  debattplats i Dagens Industri (den 15 februari).

Almega har tidigare i olika rapporter belyst de problem som företagen upplever samt efterlyst effektivare regler för att komma till rätta med dessa konkurrensproblem.

– Dagens regler har visat sig otillräckliga för att råda bot på konkurrensproblemen. Det är mycket positiva besked att en utredning nu ska se över detta. Det behövs regler som gör det möjligt för Konkurrensverket att åtgärda fler konkurrensproblem, på det sätt som ursprungligen var lagstiftarens avsikt, säger Ulrica Dyrke, och fortsätter:

– Almega kommer att följa frågan med stort intresse. Förhoppningsvis kan vi få en utveckling där gränserna för vad det offentliga får ägna sig åt blir tydligare. Det skulle lägga grunden för sunda konkurrensförutsättningar och ett gott företagsklimat.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye