Region Kronoberg

Nationellt hyravtal stöttar regionens utfasning av hyrpersonal

Dela

Ett nationellt avtal för att hyra in vårdpersonal är på plats. Samtliga 21 regioner ansluter sig till det gemensamma avtalet under året efterhand som lokala avtal löper ut. För Region Kronobergs del innebär det 1 mars för sjuksköterskor och 1 maj för läkare.

Avtalet är resultatet av ett intensivt samarbete mellan regionerna och en viktig del i arbetet med att minska kostnaderna och beroendet av inhyrd bemanning i vården.

– Det har varit en lång process därför känns det extra skönt att kunna konstatera att avtalet nu är på plats. Med stöd av avtalet får vi bättre förutsättningar att skapa trygghet och kontinuitet för patienterna, en stabil bemanning och utveckla hälso- och sjukvårdens verksamheter, säger Anna Zelvin (KD), ordförande i regionstyrelsens personalutskott.

Avtalet stärker regionerna i rollen som beställare i förhållande till hyrbolagen. Samtliga regioner har enats om en nationell prissättning och ställer gemensamma krav på leverantörers kompetens och erfarenhet.

– Utifrån avtalet kan vi regioner hålla ihop och tydligt ta kommando över vår egen bemanning. Det är inte rimligt att hyrbranschen styr oss. Vi ska anlita hyrbemanning utifrån det behov som uppstår när våra egna scheman är lagda, inte tvärt om. Våra medarbetare ska få veta sin semester innan den hyrbemanning vi anlitar, inte långt senare, säger regiondirektör Martin Myrskog.

Det nya avtalet i korthet

Avtal har tilldelats 41 leverantörer inom delområde läkare och 54 leverantörer inom delområde sjuksköterska. I avtalet finns en prisstruktur där bemanningsföretag får högre ersättning för uppdrag på landsbygden och i glesbygdskommuner jämfört med större städer.

  • Alla regioner ska följa avtalet
  • Inga direktupphandlingar eller avsteg
  • Nationell prissättning

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg22.7.2024 10:03:53 CEST | Pressmeddelande

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye