Kulturhuset Spira

Katt på hett plåttak får Spirapremiär

Dela

Familjehemligheter, livslögner och begär är centrala teman i Tennessee Williams klassiker Katt på hett plåttak som nu för första gången spelas på Kulturhuset Spira i Jönköping. Uppsättningen regisseras av Martin Rosengardten och de ikoniska rollerna som äkta paret Maggie och Brick spelas av Sanna Ingermaa Nilsson och Kalle Malmberg från Spiras teaterensemble. Premiär 2 mars.

Sanna Ingermaa Nilsson spelar rollen som Maggie i Kulturhuset Spiras uppsättning av Katt på hett plåttak.
Sanna Ingermaa Nilsson spelar rollen som Maggie i Kulturhuset Spiras uppsättning av Katt på hett plåttak. Lars Kroon

Utåt sett verkar allt perfekt. Maggie har lämnat fattigdomen och gift sig med Brick – en före detta idrottsstjärna och son till en plantageägare. Men bakom fasaden är de ensamma själar med ett trasigt, barnlöst äktenskap. Nu har de samlats med Bricks närmaste släkt för att fira pappans födelsedag. Men mitt bland tårtljus och fyrverkerier tvingas hemligheter upp till ytan och festen förvandlas till en skoningslös maktkamp där såväl pappans arv som familjerelationer står på spel.

En klassiker som behövs här och nu

– Trots att pjäsen utspelar sig på en annan tid och plats, med djupt olyckliga människor som har så svårt att prata med varandra, så behöver vi den. För vi tycks inte bli det minsta bättre på att se och acceptera varandras olikheter eller behov och vi fortsätter att göra samma misstag som tidigare generationer. Men det gör oss starkare och mindre ensamma om vi kan gråta och skratta åt eländet tillsammans, säger regissören Martin Rosengardten.

Bland de mest spelade pjäserna

Katt på hett plåttak hade urpremiär på Broadway 1955 och blev även en älskad film med Elizabeth Taylor och Paul Newman i huvudrollerna. Pjäsen plockades snabbt upp av svenska teatrar och är en av de mest spelade amerikanska pjäserna. I Kulturhuset Spiras uppsättning medverkar skådespelare från Kulturhuset Spiras ensemble tillsammans med amatörskådespelare och barnskådespelare i mindre roller.

En av de stora amerikanska dramatikerna

Tennessee Williams räknas som en av 1900-talets största amerikanska dramatiker. Under sitt liv skrev han ett sjuttiotal pjäser, men också noveller, essäer och poesi. Det stora genombrottet kom med Glasmenageriet (1944), följt av succéerna Linje Lusta (1947) och Katt på hett plåttak (1955), som också belönats med Pulitzer-priset. 1979 blev Williams invald i American Theater Hall of Fame.

Medverkande

Maggie Sanna Ingermaa Nilsson
Brick Kalle Malmberg
Pappa Petter Andersson
Mamma Åsa Arhammar
Gooper Mathias Lithner
Mae Hanna Schön

Övriga roller

Samuel Ånfors
Erik Nordström
Ada Lithner Schön
Märta Lithner Schön
Harry Lithner Schön
Gusten Ingermaa Malmberg

Konstnärligt team

Regi Martin Rosengardten
Scenografi och kostymdesign Elin Hallberg
Ljusdesign Emanuel Arvanitis
Videodesign Johannes Ferm Winkler
Maskdesign Veronica Liljeblad

Katt på hett plåttak presenteras efter överenskommelse med The University of the South, Sewanee, Tennessee. Teaterförlag: Nordiska ApS

Översättning Jacob Hirdwall

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sanna Ingermaa Nilsson spelar rollen som Maggie i Kulturhuset Spiras uppsättning av Katt på hett plåttak.
Sanna Ingermaa Nilsson spelar rollen som Maggie i Kulturhuset Spiras uppsättning av Katt på hett plåttak.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

Kulturhuset Spira är hemmaplan för Smålands Musik & Teater och navet för professionell scenkonst i Jönköpings län. På våra scener och på turné erbjuder vi musik, teater, dans, opera och musikal för publik i alla åldrar. Välkommen att bli en upplevelse rikare.

Följ Kulturhuset Spira

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Spira

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye