Kulturhuset Spira

Hanna Schön i nyskrivet drama om identitet och verklighetsflykt

Dela

Det andra köket är en nyskriven teatermonolog om vad som händer när fantasi och verklighet krockar mitt i vardagen.  På scen ser vi Kulturhuset Spiras Hanna Schön. Premiär 28 september klockan 19.

Hanna Schön
Hanna Schön Foto: Lars Kroon

”Om det inte kändes konstigt att krypa in i en diskmaskin? Jo, nu när jag berättar hör jag ju hur det låter, men då kändes det självklart. Då var ju allt annat mycket konstigare, alla restriktioner, alla riktlinjer..."

I ett helt vanligt kök möter vi en helt vanlig kvinna som jobbar hemma en helt vanlig dag. Plötsligt gör hon en märklig upptäckt. Diskmaskinen verkar inte vara en vitvara längre – snarare en portal till en ny dimension. Men vad och vem finns på andra sidan?

– Pjäsen har sitt ursprung i pandemin, en tid när självklarheter plötsligt blev orimliga och tvärtom. Men för mig har den ett tidlöst tema: den handlar om vårt behov av en djupare mening och vår längtan efter att få vara någon annan ibland. Naturligtvis låter det helt befängt att man skulle hitta en annan verklighet i sitt eget kök, men tanken gör ändå världen lite mer spännande, säger skådespelaren Hanna Schön.

Hon har varit med och arbetat fram Det andra köket tillsammans med ståuppkomikern Gabriella Fäldt, som skrivit manus. Pjäsen spelades en gång för liten publik under pandemin men har nu omarbetas och förlängts.

– Det känns fantastiskt att Det andra köket äntligen får ha premiär på riktigt, säger Hanna Schön.

Hanna Schön ingår Kulturhuset Spiras skådespelarensemble och är inte minst känd för den hyllade monologen Bitterfittan (2013). Hon har även medverkat i publiksuccéer som Cyrano de Bergerac, Pappan och Katt på hett plåttak.

Gabriella Fäldt är skribent och ståuppkomiker. Hon driver två av Jönköpings standupklubbar. Det andra köket är hennes debut som pjäsförfattare.

DET ANDRA KÖKET


Manus: Gabriella Fäldt
Dramaturgi och regi: Patrik Franke och Hanna Schön
Bearbetning och idé: Hanna Schön och Gabriella Fäldt
I rollen som kvinnan: Hanna Schön
Maskdesign: Lina Nyberg

Kontakter

Om oss

Kulturhuset Spira är hemmaplan för Smålands Musik & Teater och navet för professionell scenkonst i Jönköpings län. På våra scener och på turné erbjuder vi musik, teater, dans, opera och musikal för publik i alla åldrar. Välkommen att bli en upplevelse rikare.

Följ Kulturhuset Spira

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Spira

Nu presenterar vi scensäsongen 24–258.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt kärleksdrama och Rickard Söderberg gör huvudrollen i en unik uppsättning av operan Carmen. Dessutom blir det nyskriven teater i surrealistisk köksmiljö, musikalisk komedi om gemenskapen mellan människa och hund samt mängder av andra spännande evenemang under den kommande scenkonstsäsongen på Kulturhuset Spira i Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye