Kulturhuset Spira

Premiär för Árit: nyskrivet verk av Jonas Valfridsson och Rickard Söderberg

Dela

25-26 maj spelar Jönköpings Sinfonietta nyskrivna verket Árit med musik av tonsättaren Jonas Valfridsson samt texter och sång av operatenoren Rickard Söderberg – två av samtidens mest uppmärksammade namn inom den klassiska musiken och dessutom säsongens Artist respektive Composer in residence på Kulturhuset Spira. Allt under ledning av dirigenten Anna-Maria Helsing.

Rickard Söderberg och Jonas Valfridsson.
Rickard Söderberg och Jonas Valfridsson. Foto: Lars Kroon

Árit är en sångcykel i fyra delar inspirerad av en tid då människan var fullkomligt utlämnad till naturen, årstiderna och de fornnordiska gudarna. Rickard Söderberg har skrivit texterna som handlar om att kasta sig ut i det okända för att livet ska kunna börjar om, och sjunger dem även under konserten.

Musiken är komponerad av tonsättaren Jonas Valfridsson, som beskriver den som en gestaltning av årstidernas förlopp och naturens ständiga transformation med utgångspunkt Rickards texter och svensk naturromantik, men med modern twist.

Konserten har scenisk inramning innehåller även musik av Jean Sibelius, bland annat Svit ur Pelléas och Mélisande op.46 samt Symfoni nr 3 C-dur op. 52.

Árit spelas:

  • Lördag 25 maj kl 18:00 på Gummifabriken i Värnamo.
  • Söndag 26 maj kl 18:00 på Kulturhuset Spira i Jönköping.
  • Medverkande är Jönköpings Sinfonietta, dirigenten Anna-Maria Helsing och sångsolisten Rickard Söderberg. Längd: 2 timmar och 25 minuter inklusive paus.

För recensionsbiljetter, intervjuer och andra pressfrågor, kontakta press@smot.se,
Mats Fäldt 073-52 34 36, 0730-76 85 70.

Om Jonas Valfridsson

Jonas Valfridsson är en Sveriges mest anlitade tonsättare och slog igenom internationellt med orkesterverket In Killing Fields Sweet Butterfly Ascend (2005) som tilldelades Toru Takemitsu Award och uruppfördes av Tokyofilharmonikerna. Jonas är inte minst uppmärksammad för sin orkestermusik och har hyllats för bland annat John Bauer-svit 1918, skriven till John Bauers minne och uruppförd av Jönköpings Sinfonietta 2018, 100 år efter Bauers död.

Om Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära operasångare och har sjungit huvudroller på scener över hela världen. Han är även regissör och textförfattare, samt en välkänd aktivist och debattör. På Kulturhuset Spira har han bland annat gjort föreställningen Rickard Söderberg är Gaytenor och medverkat som solist i flera konserter med Jönköpings Sinfonietta. I september sjunger han huvudrollen i Kulturhuset Spiras uppsättning av operaklassikern Carmen.

Mer om konserten här:
https://kulturhusetspira.se/arit/

Kontakter

Om oss

Kulturhuset Spira är hemmaplan för Smålands Musik & Teater och navet för professionell scenkonst i Jönköpings län. På våra scener och på turné erbjuder vi musik, teater, dans, opera och musikal för publik i alla åldrar. Välkommen att bli en upplevelse rikare.

Följ Kulturhuset Spira

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Spira

Nu presenterar vi scensäsongen 24–258.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt kärleksdrama och Rickard Söderberg gör huvudrollen i en unik uppsättning av operan Carmen. Dessutom blir det nyskriven teater i surrealistisk köksmiljö, musikalisk komedi om gemenskapen mellan människa och hund samt mängder av andra spännande evenemang under den kommande scenkonstsäsongen på Kulturhuset Spira i Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye