Greenpeace

Greenpeace kommenterar regeringens nya skogsutredning: “Nu börjar slaget om skogen på allvar”

Dela

Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.

Utredningen presenterades på en pressträff med miljöminister Romina Pourmokhtari (L), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och EU-minister Jessika Roswall (M). Kullgren argumenterar även för utredningen i en debattartikel i Dagens industri. 

– Ingenstans lyfter regeringen betydelsen av att skydda 30 procent av värdefull natur till 2030, som Sverige skrivit under globala överenskommelser om. Ingenstans lyfts samernas rättigheter. Istället fortsätter regeringen att springa skogsindustrins ärenden med skygglappar på. Det här är ett slag i magen för alla som älskar naturen, oroar sig för klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte minst ännu ett nytt ignorerande av samernas rättigheter och det hela presenteras dagen efter samernas nationaldag, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Sverige håller på att skapa ett korrupt skogssystem utan insyn. Efter att först ha stoppat alla nyckelbiotopsinventeringar som visar vilka skogar som är extra viktiga att bevara, tar regeringen nu ytterligare steg mot att skogen ska kunna avverkas utan hänsyn till naturens gränser. Regeringen vill att färre avverkningsanmälningar ska göras, att möjligheten att överklaga ärenden ska minska och att EU ska hålla sig borta. Dessutom har Naturvårdsverket tvingats varsla personal efter regeringens nedskärningar i miljöbudgeten. Det här är riktigt allvarligt, säger Erika Bjureby.

– Vill vi ha en chans att stärka den biologiska mångfalden och minska utsläppen måste vi skydda jordens lungor. Det är vetenskapen tydlig med, inte minst FN säger hur viktigt det är att skydda skogen och våra ekosystem. Trots det är regeringen desperat i sina försök att grönmåla skogsbruket, exempelvis genom att argumentera för att det behövs mer inhemsk bioenergi. Det här är en falsk förhoppning. Alla utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen, oavsett om de kommer från skogsprodukter eller fossila bränslen, säger Erika Bjureby.

– Vad Sverige behöver är det direkt motsatta till vad den här utredningen ska titta på. Myndigheterna behöver granska avverkningarna bättre och få starkare mandat att skydda hotade arter. Det behövs även mer stöd för skydd av värdefull natur, särskilt för privata skogsägare som inte vill att deras skog ska bli till kalhyggen, säger Erika Bjureby.

– Jag ser det som att slaget om skogen nu trappas upp. När regeringen aktivt arbetar för att fler naturbrott ska kunna ske i våra skogar, måste vi göra allt vi kan för att protestera. Och det kommer vi också att göra, oavsett om det innebär att kedja oss fast i värdefulla gammelskogar, skriva rapporter och remissvar, eller upplysa allmänheten om hur korrupt systemet är. Vi kommer inte att ge oss, säger Erika Bjureby.

Kontakt 

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Nyckelord

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

EU-kommissionens strategiska projekt - en grå omställning25.3.2025 14:01:14 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade EU-kommissionen 47 europeiska strategiska projekt som ska bidra till EU:s försörjning av strategiska mineraler. Tre av dessa ligger i Sverige. Dessa projekt ska få ekonomiskt stöd eller förenklad tillgång till kapital samt prioriterade och underlättade tillståndsprocesser. Tanken är också att tillståndsprocessen för gruvor ska ta max 27 månader och för processindustri endast 15 månader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye