Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet
Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

– Det är helt oacceptabelt att Sveriges regering riskerar att fördröja skyddet av våra hav genom att inte prioritera frågan, när vi vet att havens biologiska mångfald befinner sig i en akut kris, säger Sandra Lamborn, talesperson för havsfrågor på Greenpeace i Sverige
Sverige var ett av de första länderna att underteckna det globala havsavtalet i september 2023, och dåvarande utrikesministern kallade det“den viktigaste internationella klimatuppgörelsen sedan Parisavtalet."
Men det är först när 60 länder också har ratificerat avtalet som det börjar gälla, och kan användas för att skapa havsreservat på internationellt vatten. Trots tidigare löften om en snabb hantering riskerar Sverige nu att bli en bromskloss för globalt havsskydd, då utrikesminister Maria Malmer Stenergard har satt sin deadline för att ratificera avtalet så sent som i september 2026.
– Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och den svenska regeringen både kan och måste skynda på processen för att ratificera havsavtalet. Att vänta till 2026 är inte bara ett svek mot tidigare löften utan också ett hinder för det internationella samarbetet som krävs för att rädda våra hotade hav och bekämpa klimatkrisen, säger Sandra Lamborn.
Danmark, Norge och Finland förväntas samtliga att slutföra sina ratificeringsprocesser innan länderna som signerat havsavtalet möts vid FN:s havskonferens i Nice i juni. Sveriges försening innebär inte bara att vi riskerar att försena hela processen utan att Sverige också förlorar inflytande över implementeringen, och därmed går miste om viktiga samarbetsmöjligheter inom globalt havsskydd.
Det globala havsavtalet är av stor betydelse för den marina biologiska mångfalden och klimatet, och kommer möjliggöra skapandet av marina skyddade områden på internationellt vatten, vilket är nödvändigt för att uppnå det globala målet att skydda 30 procent av haven före 2030.
Foton för media finns även här:
För mer information, vänligen kontakta:
Sandra Lamborn, talesperson i havsfrågor: 073 982 65 83
Nyckelord
Kontakter
Ludvig TillmanKommunikationsansvarig
Tel:070 271 64 37ludvig.tillman@greenpeace.orgBilder




Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande
Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.
Kommentar till regeringens proposition om kärnkraftsfinansiering27.3.2025 13:30:36 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin proposition för hur eventuell ny kärnkraft i Sverige ska kunna finansieras. Greenpeace kampanjledare Carl Schlyter kommenterar detta så här:
EU-kommissionens strategiska projekt - en grå omställning25.3.2025 14:01:14 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade EU-kommissionen 47 europeiska strategiska projekt som ska bidra till EU:s försörjning av strategiska mineraler. Tre av dessa ligger i Sverige. Dessa projekt ska få ekonomiskt stöd eller förenklad tillgång till kapital samt prioriterade och underlättade tillståndsprocesser. Tanken är också att tillståndsprocessen för gruvor ska ta max 27 månader och för processindustri endast 15 månader.
Yttrandefrihet och rätten att protestera på spel i USA: Jury dömer Greenpeace till att betala skadestånd på 660 miljoner dollar till oljebolag20.3.2025 06:43:21 CET | Pressmeddelande
Mandan, North Dakota – En jury på nio personer i North Dakota nådde sent på onsdagen fram till en dom i oljebolaget Energy Transfers stämning mot Greenpeace USA och Greenpeace International, och fann organisationerna ansvariga för mer än 660 miljoner dollar i skadestånd. Stora oljebolag runt om i världen kommer att fortsätta att försöka tysta yttrandefriheten och fredliga protester, men kampen mot Energy Transfers meritlösa så kallade “SLAPP suits” för att tysta Greenpeace och andra är inte över.
Greenpeace polisanmäler skogsbolaget SCA för artskyddsbrott11.3.2025 14:44:22 CET | Pressmeddelande
Greenpeace lämnade idag in en polisanmälan mot skogsbolaget SCA för misstänkt artskyddsbrott. Anmälan kommer efter att SCA påbörjat en avverkning av en skog väster om Ramsele i Västernorrland, trots att området hade uppenbart höga naturvärden. I skogen fanns rödlistade och fridlysta arter, däribland tretåig hackspett och hundratals exemplar av den svenska orkidén knärot. Greenpeace misstänker att SCA medvetet bortsett från skogens höga naturvärden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum