Installatörsföretagen

Ny yrkesskola och lärlingsutbildning förbättrar kompetensförsörjningen

Dela

En viktig komponent för att lösa kompetensförsörjningen för företagen inom installationsbranschen är möjligheten för vuxna att kunna utbilda sig och yrkesväxla. Utredningen Långsiktig och behovsanpassad yrkesutbildning för vuxna som idag överlämnades till regeringen har potential att skapa nya möjligheter för just detta. Utredningen har gjort en stor översyn av yrkesvux. Bland annat handlar det om lärlingsutbildningar, se över den statliga finansieringen av utbildningsformen och föreslå en helt ny utbildningsmodell på gymnasial nivå.

- Utredningen har lyssnat på Installatörsföretagen och föreslår viktiga förändringar som underlättar för företag att ta emot elever på lärlingsutbildning. Vi ser en stor potential i utredningens förslag om införande av en yrkesskola. Att koppla den till Yrkeshögskolan är utmärkt, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef hos Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen har under det senaste året arbetat intensivt för att utredningen ska ta hänsyn till branschens utbildningsperspektiv. Det har gett resultat och utredningen har lagt fram flera förslag som kommer att vara bra för branschen. Däremot finns det också vissa delar som saknas.

- Vi har arbetat för att ändra urvalsreglerna för reguljära utbildningar inom yrkesvux. I de nuvarande urvalsreglerna så hamnar yrkesväxlare längst bak i prioriteringsordningen, vilket riskerar att stänga ute individer som vill söka sig till branschen. Det påverkar företagens kompetensförsörjning negativt, säger Joel Andersson, expert inom kompetensförsörjning, på Installatörsföretagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk expert på Installatörsföretagen
Andreas Åström, näringspolitisk expert på Installatörsföretagen
Ladda ned bild

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 000 medlemsföretag med närmare 60 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden17.4.2024 10:55:06 CEST | Pressmeddelande

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Byggkris spiller över på installationsbranschen – men ljusning finns8.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den totala installationsvolymen minskade med 10 procent under 2023 och kommer att fortsätta minska något under 2024, det visar Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget. Det halverade bostadsbyggandet får effekter på installationsbranschen och många företag skiftar nu fokus från nybyggnation till andra verksamhetsområden. Samtidigt visar rapporten att de norrländska industrisatsningarna innebär en mer positiv utveckling för branschen i norr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye