Installatörsföretagen

Installatörsföretagen inleder samarbete med fyra universitet

Dela

Ett nytt samarbete mellan installationsbranschen och akademin ska resultera i korta och behovsanpassade kurser inom hållbar utveckling och fastighetsautomation, med start i januari 2025. Samarbetet mellan Installatörsföretagen, Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet ska stärka företags och individers förmåga att arbeta med den hållbara omställningen och optimera användningen av energi.

Byggnader med solpaneler.
Samarbetet ska leda till mer optimerad användningen av energi. Foto: Johnér

Tack vare ny teknik och nya krav från EU stärks nu installationsbranschens förutsättningar att arbeta med energieffektivisering och förbättringar av byggnaders energipresentanda.

– Våra 4 000 medlemsföretag påverkas i stor utsträckning av utvecklingen och måste se till att skaffa den nyckelkompetens som behövs för att möta förändringarna i branschen och samhället. Därför är det nya samarbetet med universiteten väldigt viktigt, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Samarbetet kallas 4S - Sammankopplad stad, sektor och samhälle och pågår till och med våren 2027. Installatörsföretagen fokus i samarbetet är att skapa förutsättningar för de fyra lärosätena att nå ut med kunskap till yrkesverksamma i branschen. 

Tanken är att högskolornas utbildningar ska göras mer lättillgängliga så att arbetstagare enklare kan ta till sig kunskap. De korta kurserna, om 1,5 högskolepoäng, kommer kunna användas både för ”micro-lärande” och som delar i större, befintliga kurser och program för studenter och yrkesverksamma. Formatet på kurserna ska särskilt utformas för att den yrkesverksamme ska kunna studera parallellt med arbetet på ett installationsföretag. För de som läser kurserna ska det även vara möjligt att ansöka om omställningsstudiestöd från CSN. 

– Samarbetet mellan universiteten är avgörande för att de kurser vi utvecklar verkligen möter branschens behov av ny kunskap. Vi möjliggör även att vi kan öka tempot i arbetet för att minska energiförbrukningen i Sverige och driva på den hållbara omställningen. Varje universitet har sina spetskunskaper som de bidrar med in i kurserna, säger Karin Färnevik, projektledare för samarbetet 4S - Sammankopplad stad, sektor och samhälle.

Några av de ämnen som kommer inkluderas i kurserna är byggteknik, datavetenskap, elektroteknik, fysik, företagsekonomi, kulturgeografi och miljö- och energisystem.

– Detta är verkligen ett tvärvetenskapligt projekt i nära samverkan med företagen och deras behov, säger Lena Brunzell, lektor i miljö och energisystem vid Karlstads universitet.

Nyckelord

Kontakter

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 000 medlemsföretag med närmare 60 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Ny rapport: Byggkrisen kräver att regeringen renoverar AB Sverige27.6.2024 13:20:48 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och installationssektorn lider av minskat bostadsbyggande, konkurser och uppsägningar. I höstens budget måste regeringen sjösätta ett kraftfullt renoveringspaket av AB Sverige för att säkra jobben och samtidigt ta ett stort steg mot att uppfylla klimatmålen. Främst handlar insatserna om att energieffektivisera det ålderstigna fastighetsbeståndet, det slår Installatörsföretagen fast i en ny rapport.

Narkotikadom möjliggör fortsatt arbete mot droger på arbetsplatser19.6.2024 13:56:48 CEST | Pressmeddelande

I dag kom domen i målet där fackförbundet Byggnads stämt Assemblin och Installatörsföretagen för att en medarbetare som testat positivt för cannabis fått gå hem utan lön i väntan på att han kunde visa upp ett negativt drogtest. Arbetsdomstolen ger Installatörsföretagen och Assemblin rätt, vilket bekräftar den vedertagna processen för att upptäcka droganvändning på arbetsplatser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye