Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden

Dela

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen. 

I dag finns det omkring 2 100 distributionselektriker inom installationsbranschen i Sverige och tillgången på kompetens utgör redan i dag en flaskhals i utbyggnaden av elnätet. Om regeringens nya förslag på lönegolv på drygt 34 000 kronor skulle förverkligas riskerar tio procent av distributionselektrikerna att få lämna landet, det visar en ny rapport som WSP tagit fram på uppdrag av Installatörsföretagen.

– Lägg därtill att Sverige i dag bara utbildar 100 distributionselektriker per år och vi skulle behöva utbilda minst 300 personer per år. Att i det här läget införa ett lönegolv som ligger ungefär 10 000 kronor högre än den kollektivavtalade ingångslönen i distributionselektrikeryrket är orimligt, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att bygga bland annat cirka 150 mil nya elledningar och ett 30-tal nya stationer samt rusta upp 250 mil befintliga ledningar och ett 100-tal stationer. Att i det här läget minska tillgången till distributionselektriker skulle sätta käppar i hjulet för utvecklingen.   

– Regeringen säger själva att energifrågan är helt central för att nå våra klimatmål, där är vi helt eniga. Men att införa ett utvidgat lönegolv riskerar att få ödesdigra konsekvenser för den svenska energiomställningen, avslutar Andreas Åström.

Nyckelord

Dokument

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 3 700 medlemsföretag med närmare 56 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Ny rapport: Byggkrisen kräver att regeringen renoverar AB Sverige27.6.2024 13:20:48 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och installationssektorn lider av minskat bostadsbyggande, konkurser och uppsägningar. I höstens budget måste regeringen sjösätta ett kraftfullt renoveringspaket av AB Sverige för att säkra jobben och samtidigt ta ett stort steg mot att uppfylla klimatmålen. Främst handlar insatserna om att energieffektivisera det ålderstigna fastighetsbeståndet, det slår Installatörsföretagen fast i en ny rapport.

Narkotikadom möjliggör fortsatt arbete mot droger på arbetsplatser19.6.2024 13:56:48 CEST | Pressmeddelande

I dag kom domen i målet där fackförbundet Byggnads stämt Assemblin och Installatörsföretagen för att en medarbetare som testat positivt för cannabis fått gå hem utan lön i väntan på att han kunde visa upp ett negativt drogtest. Arbetsdomstolen ger Installatörsföretagen och Assemblin rätt, vilket bekräftar den vedertagna processen för att upptäcka droganvändning på arbetsplatser.

Installatörsföretagen inleder samarbete med fyra universitet29.5.2024 13:06:36 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt samarbete mellan installationsbranschen och akademin ska resultera i korta och behovsanpassade kurser inom hållbar utveckling och fastighetsautomation, med start i januari 2025. Samarbetet mellan Installatörsföretagen, Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet ska stärka företags och individers förmåga att arbeta med den hållbara omställningen och optimera användningen av energi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye