Västtrafik

Pressinbjudan: Dop av Lysekils nya elfärja

Dela

Fredag den 1 mars döps nya elfärjan Elise vid Södra hamnen i Lysekil. Dagen efter börjar den gå i trafik, vilket innebär tystare och renare resor mellan Lysekil och Skaftö. Media är välkomna till dopet.

Den 1 mars döps nya elfärjan Elise som kommer göra Lysekils färjetrafik tystare och renare. Fotograf: Eddie Löthman.
Den 1 mars döps nya elfärjan Elise som kommer göra Lysekils färjetrafik tystare och renare. Fotograf: Eddie Löthman.

Elise är den fjärde eldrivna färjan som körs i Västtrafiks regi. Batteridriften minskar kraftigt den negativa klimatpåverkan och bidrar till en bättre miljö. I och med den eldrivna trafiken försvinner nu utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar i Lysekils färjetrafik.

– Övergången till en helt eldriven kollektivtrafik går med raska kliv och det känns så roligt att välkomna vår nya elfärja. Den innebär en stor förbättring för såväl resenärer, personal och miljön, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik.

Färjan ägs av Gunnars båtturer och körs i Västtrafiks regi på linje 847 mellan Lysekil och Skaftö. Under somrarna är Lysekil ett uppskattat turistmål och resenärerna är också välkomna att ha med sig cykel ombord. Elise har plats för 30 cyklar.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda så här modern och hållbar båttrafik i Lysekil. Att kombinera cykel och kollektivtrafik är särskilt bra både för miljön och framkomligheten, därför satsar vi på elfärjor där man tar med sig cykel ombord, fortsätter Johanna Eriksson Eknander.

Nytt färjeläge

Vid midsommar 2024 flyttas hållplats södra hamnen till Ångbåtsbryggan som ligger 200 meter bort. Det nya färjeläget kommer ha en ny el-laddningsstation, bättre plats för fler resenärer samt cykelställ och väntkur. Fram till midsommar laddas färjan på en tillfällig el-laddningsstation vid södra hamnen.

Media välkomnas till dopet

När: Fredag den 1 mars klockan 11-12. Dopceremonin startar klockan 11 och jungfrufärden avgår klockan 11.30.

Var: Södra hamnen, Lysekil.

Hur: Flaskan krossas traditionsenlig mot relingen av 7-åriga gudmor Elise, barnbarn i familjen Gunnars båtturer. Talare är Johanna Eriksson Eknander, affärschef på Västtrafik, Ingela Berntsson, Skärgårdsredarna och Ellinor Jensen, hamnchef Lysekil. De är också tillgängliga för enskilda intervjuer.

Anmäl ditt deltagande till annika.kristensson@gunnarsbatturer.com senast den 28 februari.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Johanna Eriksson Eknander, affärschef båt på Västtrafik. Fotograf: Eddie Löthman.
Johanna Eriksson Eknander, affärschef båt på Västtrafik. Fotograf: Eddie Löthman.
Ladda ned bild
Elfärjan Elise i Lysekil, södra hamnen. Fotograf: Eddie Löthman.
Elfärjan Elise i Lysekil, södra hamnen. Fotograf: Eddie Löthman.
Ladda ned bild
Elfärjan Elise i Lysekil. Fotograf: Eddie Löthman
Elfärjan Elise i Lysekil. Fotograf: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye