Konflikten Ryssland-Ukraina: 23 000 personer saknas alltjämt
Internationella rödakorskommittén (ICRC) försöker nu klargöra ödet för 23 000 personer vars familjer saknar information om sina nära och kära. Detta antingen för att familjemedlemmar blivit tillfångatagna, dödade eller för att de förlorat kontakten efter att ha flytt från sina hem. Två år efter eskaleringen av den väpnade konflikten ökar de humanitära behoven för drabbade inklusive miljontals människor på flykt, både inom och utanför Rysslands och Ukrainas gränser.
− Att inte veta vad som hänt med en älskad är plågsamt, men detta är den tragiska verkligheten för tiotusentals familjer som lever i ett tillstånd av konstant oro. Familjer har rätt att få veta vad som skett deras släktingar och, när det är möjligt, utbyta meddelanden med dem, säger Dusan Vujasanin, chef för ICRC Central Tracing Agency Bureau (CTA-B), den så kallade Efterforskningsbyrån som etablerats för den internationella väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
I slutet av januari 2024 hade ICRC, i samarbete med Röda Korset och Röda Halvmånen i Ukraina, Ryssland och på andra håll, hjälpt 8 000 familjer att få information om deras försvunna älskades öde eller uppgifter om var de befinner sig. Under de senaste två åren har ICRC tagit emot fler än 115 000 telefonsamtal, förfrågningar online, brev eller personliga besök från familjer från både Ryssland och Ukraina som letar efter sina försvunna släktingar.
−Vi har hjälpt tusentals separerade släktingar att kommunicera med eller lära sig mer om en älskads öde, men så många förblir utan besked. Vi jobbar varje dag för att hjälpa fler familjer, säger Vujasanin.
Vad familjer har berättat för oss:
"Nästa gång du ser min man, snälla, berätta för honom att igår föddes vårt barn. Vi båda mår bra och väntar på honom."
"Jag är så glad att höra att min son lever. Jag hörde ingenting på ungefär två månader. Jag kände mig död under den här tiden."
"Jag har inga fler tårar, bara smärta, mitt hjärta går i bitar."
Efterforskningsbyrån, som drivs av ICRC, etablerades i mars 2022 och arbetar med parterna i konflikten för att förhindra försvinnanden och stödja familjer som söker efter sina anhöriga på båda sidor om frontlinjen. I enlighet med Genèvekonventionerna, krigets lagar, har myndigheterna i både Ryssland och Ukraina inrättat nationella informationsbyråer (NIB) som ansvarar för att samla in, centralisera och överföra information om personer som har rätt till skydd som krigsfångar eller civilinternerade. Med ICRC och Efterforskningsbyrån som neutral mellanhand överförs sedan denna information från den ena sidan till den andra. Genèvekonventionerna förutser nämligern att parterna informerar ICRC om personer med rätt till skydd. Ett steg som avsevärt minskar sannolikheten för att de försvinner.
− Att hitta en positiv överensstämmelse mellan efterforskningsförfrågningar från familjer och information som erhållits från NIB innebär slutet på långa månader av osäkerhet av att inte veta vad som hänt en älskad familjemedlem, säger Vujasanin.
ICRC arbetar nära nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar i ett 50-tal länder för att kunna ge besked till familjer vars anhöriga saknas eller är krigsfångar. Detta hjälper också parterna i den internationella väpnade konflikten att fullgöra sina rättsliga skyldigheter relaterade till återfinnande, identifiering, överföring och repatriering av mänskliga kvarlevor, inklusive genom att spela en neutral mellanhandsroll vid behov.
Den internationella humanitära rätten upprätthåller familjers rätt att få veta vad som hänt anhöriga och var det inträffade. Varje part i en internationell väpnad konflikt har skyldighet att förhindra att människor försvinner och att se till att deras anhöriga är informerade om vad som skett. Människor som hålls av en part i konflikten ska behandlas humant och de döda ska hanteras på ett värdigt sätt.
Kontakter
Isak HellerupPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.
3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum