Röda korset

Konflikten Ryssland-Ukraina: 23 000 personer saknas alltjämt

Dela

Internationella rödakorskommittén (ICRC) försöker nu klargöra ödet för 23 000 personer vars familjer saknar information om sina nära och kära. Detta antingen för att familjemedlemmar blivit tillfångatagna, dödade eller för att de förlorat kontakten efter att ha flytt från sina hem. Två år efter eskaleringen av den väpnade konflikten ökar de humanitära behoven för drabbade inklusive miljontals människor på flykt, både inom och utanför Rysslands och Ukrainas gränser.

Röda Korset hjälper anhöriga att hitta sina saknade familjemedlemmar.
Röda Korset hjälper anhöriga att hitta sina saknade familjemedlemmar.

− Att inte veta vad som hänt med en älskad är plågsamt, men detta är den tragiska verkligheten för tiotusentals familjer som lever i ett tillstånd av konstant oro. Familjer har rätt att få veta vad som skett deras släktingar och, när det är möjligt, utbyta meddelanden med dem, säger Dusan Vujasanin, chef för ICRC Central Tracing Agency Bureau (CTA-B), den så kallade Efterforskningsbyrån som etablerats för den internationella väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina.  

I slutet av januari 2024 hade ICRC, i samarbete med Röda Korset och Röda Halvmånen i Ukraina, Ryssland och på andra håll, hjälpt 8 000 familjer att få information om deras försvunna älskades öde eller uppgifter om var de befinner sig. Under de senaste två åren har ICRC tagit emot fler än 115 000 telefonsamtal, förfrågningar online, brev eller personliga besök från familjer från både Ryssland och Ukraina som letar efter sina försvunna släktingar. 

−Vi har hjälpt tusentals separerade släktingar att kommunicera med eller lära sig mer om en älskads öde, men så många förblir utan besked. Vi jobbar varje dag för att hjälpa fler familjer, säger Vujasanin. 

Vad familjer har berättat för oss: 

"Nästa gång du ser min man, snälla, berätta för honom att igår föddes vårt barn. Vi båda mår bra och väntar på honom." 

"Jag är så glad att höra att min son lever. Jag hörde ingenting på ungefär två månader. Jag kände mig död under den här tiden." 

"Jag har inga fler tårar, bara smärta, mitt hjärta går i bitar." 

Efterforskningsbyrån, som drivs av ICRC, etablerades i mars 2022 och arbetar med parterna i konflikten för att förhindra försvinnanden och stödja familjer som söker efter sina anhöriga på båda sidor om frontlinjen. I enlighet med Genèvekonventionerna, krigets lagar, har myndigheterna i både Ryssland och Ukraina inrättat nationella informationsbyråer (NIB) som ansvarar för att samla in, centralisera och överföra information om personer som har rätt till skydd som krigsfångar eller civilinternerade. Med ICRC och Efterforskningsbyrån som neutral mellanhand överförs sedan denna information från den ena sidan till den andra. Genèvekonventionerna förutser nämligern att parterna informerar ICRC om personer med rätt till skydd. Ett steg som avsevärt minskar sannolikheten för att de försvinner.

− Att hitta en positiv överensstämmelse mellan efterforskningsförfrågningar från familjer och information som erhållits från NIB innebär slutet på långa månader av osäkerhet av att inte veta vad som hänt en älskad familjemedlem, säger Vujasanin. 

ICRC arbetar nära nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar i ett 50-tal länder för att kunna ge besked till familjer vars anhöriga saknas eller är krigsfångar. Detta hjälper också parterna i den internationella väpnade konflikten att fullgöra sina rättsliga skyldigheter relaterade till återfinnande, identifiering, överföring och repatriering av mänskliga kvarlevor, inklusive genom att spela en neutral mellanhandsroll vid behov. 

Den internationella humanitära rätten upprätthåller familjers rätt att få veta vad som hänt anhöriga och var det inträffade. Varje part i en internationell väpnad konflikt har skyldighet att förhindra att människor försvinner och att se till att deras anhöriga är informerade om vad som skett. Människor som hålls av en part i konflikten ska behandlas humant och de döda ska hanteras på ett värdigt sätt. 

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye