Sveriges Lärare stämmer staten för diskriminering av gravida
Under pandemin förbjöd flera arbetsgivare gravida lärare att arbeta, med hänvisning till hälsorisker. Den graviditetspenning som sedan betalades ut av Försäkringskassan var (och är fortfarande) väldigt låg, något som Sveriges Lärare anser bryter mot EU-rätten och är diskriminerande. Sveriges Lärare stämmer därför den svenska staten, samtidigt som flertalet medlemsärenden även drivs på andra sätt.

— Sveriges Lärare gör allt vi kan för att våra medlemmar ska kompenseras för den inkomstförlust man gjorde på grund av den låga graviditetspenningen som gavs under coronapandemin, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.
Under pandemin förbjöd flera arbetsgivare gravida lärare att arbeta, med hänvisning till hälsorisker för den gravida och fostret. Under arbetsförbuden har de berörda medlemmarna fått graviditetspenning från Försäkringskassan. Graviditetspenningen är lägre än exempelvis sjukpenning. Arbetsgivarna gav heller ingen kompletterande ersättning, som vid sjukskrivning. Många förlorade tiotusentals kronor.
— Genom att företräda våra medlemmar som drabbats tar vi också chansen att tillsammans förbättra villkoren för gravida arbetstagare framöver. Att föra talan direkt mot staten, och inte enbart mot arbetsgivaren och Försäkringskassan, bedömer vi ökar chanserna för att våra medlemmar i slutändan ska få ekonomisk kompensation. Det ökar också möjligheterna att vi får till ett vägledande domstolsavgörande, säger Åsa Fahlén.
Enligt ett EU-direktiv om mödraskydd ska staten se till att gravida som förbjuds att arbeta, ska få behålla lönen eller få annan skälig ersättning. Den låga graviditetspenningen ledde till stora ekonomiska förluster för de medlemmar som förbjöds att arbeta, vilket förbundet hävdar innebär könsdiskriminering.
Sveriges Lärare har i några fall överklagat Försäkringskassans beslut om nivån på graviditetspenningen, och har i förvaltningsdomstol fått rätt i ett fall. Försäkringskassan har överklagat den domen.
— Sveriges Lärare går nu vidare för att vi anser att staten inte implementerat mödraskyddsdirektivet tillräckligt väl, men det kommer att vara upp till domstolarna att avgöra utgången. Om vi inte vinner har vi i alla fall tagit strid för det vi tycker är rätt och tydligt visat hur mycket gravida arbetstagare i Sveriges förlorar när de inte kan arbeta på grund av risker i arbetsmiljön, säger Åsa Fahlén.
Mer info:
Kommuner likställs med staten
EU-direktivet om mödraskydd formulerar statens ansvar i denna fråga på ett sätt som gör att Sveriges Lärare likställer en kommun med staten, då kommuner är en del av det allmänna. När Försäkringskassan betalar ut graviditetspenning till en kommunalt anställd lärare, anser förbundet att kommunen ska följa direktivet och ersätta skillnaden mellan graviditetspenningen och den lön som annars skulle ha betalats ut. Sveriges Lärare har redan dragit två sådana fall till Arbetsdomstolen.
Utredning föreslår en höjning, men den är inte tillräcklig
De berörda medlemmarnas starka reaktioner, våra lokala förtroendevaldas hårda arbete, de arbetsrättsliga tvisterna och förbundets opinionsarbete bidrog starkt till att det tillsattes en statlig utredning om gravidas socialförsäkringsskydd. Utredningen blev färdig i höstas och i den föreslås bland annat att ersättningsnivån ska höjas till sjukpenningnivå. Sveriges Lärare anser inte att det når upp till EU-direktivets krav på skälig ersättning.
Stämning av svenska staten
Sveriges Lärare har beslutat att parallellt med de processer som redan pågår, stämma den svenska staten för att öka möjligheterna till framgång. I stämningen hävdar Sveriges Lärare att staten har diskriminerat ett antal medlemmar, genom att inte tillgodose rätten till bibehållen lön eller skälig ersättning enligt mödraskyddsdirektivet. Alternativt att staten ska betala skadestånd för bristande införande av direktivet i svensk lag.
Stöd till medlemmar
Sveriges Lärare kan stötta medlemmar i detta på några olika sätt, beroende på om hen har en offentlig eller privat arbetsgivare och hur länge sedan det var som graviditetspenningen betalas ut. Det finns möjlighet att få hjälp att tvisteförhandla med arbetsgivaren, ompröva Försäkringskassans beslut och vara med på talan mot staten. Mer information finns på sverigeslarare.se
***
Faktaruta: Graviditetspenning
Försäkringskassan kan betala ut graviditetspenning till bland annat gravida som enligt arbetsmiljölagen förbjudits att arbeta. Graviditetspenningen kan betalas ut från arbetsförbudet till och med 11 dagar innan beräknat förlossningsdatum. Den är 77,6 % av högst 35 800 kr/månad (7,5 prisbasbelopp 2024).
En lärare som tjänar 30 000 kr förlorar därmed nästan 7 000 kr/månad på att ha graviditetspenning, jämfört med att arbeta. Med en lön på 40 000 kr blir förlusten mer än
12 000 kr/månad.
Sveriges Lärares remissvar
Här kan du läsa Sveriges Lärares remissvar, där vi ställer oss huvudsakligen positiva men inte är nöjda då vi anser att gravida som förbjudits att arbeta ska slippa all inkomstförlust. https://www.sverigeslarare.se/om-oss/opinion-debatt/remissvar/remiss-avseende-modernare-socialforsakringsskydd-for-gravida/
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seOm oss
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
Regeringen måste kompensera skolorna för de havererade digitala nationella proven11.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Skolverket tvingats stänga sin digitala provplattform för vårens nationella prov kräver Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare att regeringen kompenserar skolorna ekonomiskt för de ökade kostnader som detta medför.
De flesta nyexaminerade lärare får jobb – men arbetsmarknaden upplevs som svår4.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Sveriges Lärarstudenter visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.
Befria lärarna från byråkratin och freda vår tid3.3.2025 14:26:35 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärare välkomnar det utredningsförslag som presenteras idag med regleringar av planeringstid och undervisningstid. – Det är en mycket viktig utredning för svensk lärarkår, som går på knäna under en omfattande administrationsbörda och allt fler uppgifter som lagts på oss lärare, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum