Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn
DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.
I slutet av 2023 var 2,5 procent av DIK-medlemmarna arbetslösa. Det är 0,5 procent fler än 2022, och fortfarande en låg nivå. Högst andel arbetssökande finns bland de som arbetar inom språk (4,4 procent) och det är också där arbetslösheten ökat mest. Även inom kommunikation och kreativ sektor syns en kraftigare ökning och en högre arbetslöshet (3,4 procent), jämfört med övriga grupper.
Yngre personer drabbas generellt hårdare i lågkonjunkturen och under 2023 har arbetslösheten ökat kraftigt bland de yngsta DIK medlemmarna – från 1,6 till 3,9 procent i gruppen 25–29 år, och från 1,6 till 3,1 procent bland de som är 30–34 år. Det är oroande siffror och indikerar att arbetslösheten kan vara på väg upp även i bredare grupper.
- Unga är hårt utsatta på arbetsmarknaden. DIK vill återinföra studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen så att nyutexaminerade får ett bättre stöd i övergången mellan studier och jobb. Det är också viktigt att kultursektorn får stärkt finansiering så att fler kan få trygga anställningar. Det är en hårt pressad sektor där ständig resursbrist får allvarliga konsekvenser för de som jobbar i den och deras möjlighet att göra sitt jobb, säger Anna Troberg, förbundsordförande på DIK.
Samtidigt som arbetslösheten ökar har många arbetsgivare svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och erfarenhet, och personer med särskilda kompetenser inom till exempel digitalisering kan fortsatt vara eftertraktade på arbetsmarknaden. Det är också stor efterfrågan på bibliotekarier på många håll i landet - arbetslösheten är fortsatt mycket låg bland DIK-medlemmar som arbetar på bibliotek (1,3 procent) och arkiv (1,5 procent).
- Arbetslösheten bland DIK:s medlemmar är förhållandevis låg, men förbundet arbetar alltid för att alla ska ha ett jobb att gå till, samt få ett bra stöd och en grundmurad trygghet när man befinner sig mellan jobb. DIK kräver en höjd a-kassa som indexeras i takt med inflationen. Vi ser inget behov av ytterligare nedtrappningar i arbetslöshetsersättningen. I stället bör det finnas ett bredare utbildningsutbud för den som behöver ställa om till nytt jobb eller nya arbetssätt, säger Anna Troberg.
DIK bedömer att den generella arbetslösheten bland medlemmarna endast kommer öka marginellt även under 2024, men att unga, egenföretagare och personer med tillfälliga anställningar kommer att drabbas hårdare.
Nyckelord
Kontakter
Agnes KullenmarkTillförordnad pressansvarig
Tel:08-480 040 00agnes.kullenmark@dik.seBilder
Länkar
Om DIK
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.
Följ DIK
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DIK
Tamim Alameddine ny samhällspolitisk chef på DIK21.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tamim har lång erfarenhet från civilsamhälle och politiskt påverkansarbete och har tidigare arbetat som förbundssekreterare och påverkansansvarig på DIK.
Det här är fackförbundet DIK:s nya styrelse16.11.2024 16:02:11 CET | Pressmeddelande
På DIK:s kongress fastslogs i dag vad DIK ska arbeta med under de kommande tre åren. Kongressen valde en ny förbundsstyrelse och gav Anna Troberg fortsatt förtroende som ordförande i förbundet. DIK skärpte också visionen om en generell arbetstidsförkortning till 30 timmars arbetsvecka.
Ny rapport om de svenska arkiven: information och kulturarv riskerar att gå förlorat12.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från fackförbundet DIK visar att de svenska arkiven inte har tillräckliga resurser och förutsättningar för att kunna genomföra sina samhällsviktiga uppdrag att bevara, vårda och skydda information och kulturarv fullt ut. Bara 12 procent av arkivarierna anser att verksamheten har tillräckliga resurser och fler än var fjärde saknar kunskap om vad som förväntas vid kris eller krig.
Ny statistik från DIK visar på stor brist på teckenspråkstolkar17.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik som fackförbundet DIK sammanställt visar att över 4 500 tolkuppdrag för döva och hörselskadade inte kunde tillsättas förra året på grund av brist på teckenspråkstolkar. Bristen får stora konsekvenser för de människor som står utan tolk och deras möjlighet att delta i samhället och påverkar tolkarnas arbetsmiljö. DIK varnar för att bristen kan komma att förvärras om inte fler utbildas och mer resurser avsätts till tolktjänsten.
Språkbranschen påverkas kraftigt av AI – ny rapport från DIK24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en ny enkät från fackförbundet DIK svarar sex av tio i språkbranschen att deras arbetsuppgifter har förändrats av AI. Var tredje egenföretagare upplever att AI-utvecklingen har gjort det svårare för dem att få uppdrag och 46 procent avöversättarna uppger att ersättningarna för deras arbete har blivit lägre. DIK uppmanar branschen att använda AI ansvarsfullt och se till att texter och översättningar fortsätter hålla hög kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum