Västtrafik

Västtrafik utökar och elektrifierar kollektivtrafiken i Lerum

Dela

Tätare bussturer, elbussar och tåg var tionde minut från Floda och Lerum. När banarbetena på Västra stambanan är klara planerar Västtrafik för en storsatsning på kollektivtrafiken i Lerums kommun.  

Från och med 2027 blir det tätare turer, elbussar och tåg var tionde minut i Lerums kollektivtrafik. Fotograf: Thomas Harrysson
Från och med 2027 blir det tätare turer, elbussar och tåg var tionde minut i Lerums kollektivtrafik. Fotograf: Thomas Harrysson

När Trafikverkets banarbeten på Västra stambanan är klara 2027 ska kollektivtrafiken i Lerums kommun utökas. Det beslutade Västtrafiks styrelse på ett styrelsemöte idag.

– Vi planerar för en storsatsning i Lerums kollektivtrafik och ser en stor potential för ökat hållbart resande. Lerum är en expansiv kommun och vi rustar för att kunna ta emot ännu fler resenärer i kollektivtrafiken, säger Bijan Zainali (S), Västtrafiks styrelseordförande.

Kraftig ökning av busstrafik

Antalet bussturer planeras öka med 40 procent. De flesta linjer får fler turer på kvällar och helger. Det blir också fler turer till och från tågstationerna i Lerum och Floda.

Ungefär hälften av bussarna kommer gå på el, vilket gör trafiken tystare och renare.

Det blir också en ny linje mellan Gråbo och Lerum, samtidigt tas Gråbosnabben och Lerumsnabben bort. Anledningen är att det sker en stor satsning på tågtrafiken med fler avgångar och mer plats ombord.

Fler tåg, färre stopp

Tågen från Floda och Lerum kommer avgå sex gånger varje timme, till skillnad från dagens två avgångar per timme. Buss kommer att mata till tågstationerna och trots ett byte blir restiderna som helhet oförändrade och i vissa fall snabbare än idag.

För att kunna utöka tågtrafiken behöver tågen snabbas upp. Därför kommer tågen inte längre stanna vid Aspedalen station och Sävenäs station.

De som idag reser till och från Aspedalen station kommer kunna resa med tåg från Aspen eller Lerum station.

– Resenärerna kommer fortsatt ha bra resmöjligheter in mot Göteborg men fler resor kommer ske med tåg istället för buss. På det stora hela blir det nya trafikupplägget en stor förbättring för resenärerna i Lerum, säger Eva Lindh, verksamhetschef trafik- och samhällsutveckling på Västtrafik.

I nära anslutning till Aspedalen station finns busshållplatserna Almekärr centrum och Lerum Andersvägen. Från dessa hållplatser kan resenärer ta bussen både till Lerum och Aspen station. Då avståndet till stationerna är 1 respektive 1,5 kilometer är möjligheterna även goda för att promenera eller cykla.

Läs mer om trafikutvecklingen i Lerum på Västtrafiks hemsida.

Fakta

Västtrafik handlar upp trafik i tioåriga avtal. När ett nytt avtal ska upphandlas genomförs en förstudie där behov och förutsättningar analyseras. I förstudien undersöks flera perspektiv, bland annat invånarantal, befolkningstäthet, åldersstruktur, arbetsplatser, målpunkter i omgivningarna och resandeunderlag.

Efter beslut om förstudie i Västtrafiks styrelse upphandlas den planerade trafiken. Trafikföretaget som vinner upphandlingen etablerar därefter trafiken tillsammans med Västtrafik. Totalt tar arbetet från påbörjad förstudie till trafikstart ungefär tre år.  

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Bijan Zainali (S), Västtrafiks styrelseordförande. Fotograf: Eddie Löthman
Bijan Zainali (S), Västtrafiks styrelseordförande. Fotograf: Eddie Löthman
Ladda ned bild
Eva Lindh, verksamhetschef trafik- och samhällsutveckling, Västtrafik. Fotograf: Eddie Löthman
Eva Lindh, verksamhetschef trafik- och samhällsutveckling, Västtrafik. Fotograf: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye