Satsning på kompetens ska göra skogsbruket mer miljösmart
Nu satsar Skogsstyrelsen på att höja skogsbrukares kompetens inom miljövärden i skogen. Målet är att över 5 000 personer ska lära sig mer, och på så sätt bli bättre på att bidra till att miljömålet Levande skogar nås.

Satsningen hålls under rubriken ”Miljösmart skogsbruk” och finansieras med pengar från EU:s landsbygdsprogram. Både privata skogsägare och yrkesverksamma inom skogsbruk ingår i målgruppen, och i programmet finns både kortare träffar och halvdagskurser.
– Enligt de uppföljningar som Skogsstyrelsen har gjort kommer miljökvalitetsmålet Levande skogar inte att kunna nås med nuvarande insatser. Skogsbruket behöver därför bli bättre på att minska påverkan på den biologiska mångfalden. En viktig väg dit är mer kunskap, säger projektledare Camellia Yordanova Nirell.
En av många åtgärder som kan bidra till att förbättra läget är att höja kompetensen hos skogsbrukare i vid bemärkelse. Inom ramen för Miljösmart skogsbruk erbjuder nu Skogsstyrelsen aktiviteter inom ämnesområdena skötsel av lövskog, särskilt viktiga arter, kulturmiljövård, naturvårdande skötsel och miljöhänsyn.
Satsningen inleddes under hösten 2023, och hålls till största delen under hela 2024. Många träffar hålls på plats i skogen, men det finns också möjlighet att delta i distansträffar.
Här finns alla träffar: Träffar om miljösmart skogsbruk - Skogsstyrelsen
Mer information:
Camellia Yordanova Nirell, projektledare, Skogsstyrelsen, 013–32 97 52, camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se.
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Mer om miljömålet Levande skogar: Miljömålet Levande skogar - Skogsstyrelsen
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum