Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.

– Det finns skogar som fortfarande står och stampar och inte vill komma i gång att växa ordentligt igen efter torkan och är därmed också mer mottagliga för skador. Det är oroande för tillväxten i skogen, säger Lennart Svensson, skogsskötselspecialist och nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.
(Läs hela rapporten nedan om skadorna på skogen under förra året)
Trots att 2024 inte var något torkår syns ändå torkeffekter i skogen som med all sannolikhet accelererade i samband med den varma och torra sommaren 2018. Tillväxten i Sveriges skogar har minskat under de senaste 10 åren. Torka bedöms vara den främsta och mest sannolika förklaringen till tillväxtminskningen.
Värst på Gotland och i Kronoberg
Effekterna är tydligast i landets södra delar där Gotland och Kronoberg tycks vara värst drabbat enligt de observationer som Skogsstyrelsen har gjort. På Gotland har man under 2024 noterat en omfattande tillväxtminskning och talldöd i planterade tallbestånd. Tallarna tappar barr, visar tecken på stress med gulnande barr och utglesade kronor. Träden riskerar att dö i förtid. Torkan i kombination med svampangrepp bedöms också var en utlösande faktor för de skador på björk i form av betydande knopp- och grendöd som konstaterats i främst Kronobergs län.
Fler skadeutbrott under 2024
Fler skadetrender och utbrott över landet konstateras också i årets rapport:
- Ett relativt kraftigt utbrott av tallspinnare konstaterades på Gotska sandön där utbredningsområdet var cirka 460 hektar. En grov uppskattning är att dödligheten bland tallarna är mellan 5 och 15 procent.
- Snytbaggen är den insekt som förmodas orsaka mest skador på planteringar av barrträd när den gnager av barken. Flest rapporter kommer från Götaland där bedömningen görs att skadorna är mer vanligt förekommande än tidigare.
- Svampen Törskate, som angriper och skadar tall, fortsätter att oroa i norra Sverige. Skadenivåerna bedöms fortsatt vara höga i stora delar av regionen.
- Almsjukan fortsätter att spridas i landet och 2024 verkar vara ett speciellt aggressivt år. Noteringar om angripna och döda almar kommer från i stort sett alla län i Götaland och Svealand. På Gotland visar en inventering på kraftig ökning.
- Skadorna av bete på tall från älg och andra hjortdjur fortsätter vara ett stort problem. Årets älgbetesinventering (Äbin) visar att 12 procent av tallarna i ungskogarna (1–4 m höga) har årsskador. Det är mer än dubbelt så mycket som samhällets mål på maximalt fem procent.
– Bästa sättet att möta skador på skogen är att satsa på rätt träd på rätt mark för att de ska bli starka och motståndskraftiga. Att ha en varierad skog med olika trädslag och åldrar vet vi också är effektivt för att stå emot storm och angrepp från insekter och svampar, säger Lennart Svensson.
Mer information:
Lennart Svensson, skogsskötselspecialist och nationell skogsskadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 31, lennart.svensson@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Mer fakta: Skogsskador i Sverige 2024
Skogsstyrelsen har i samarbete med SLU Skogsskadecentrum sammanställt 2024 års skogsskador i en rapport. Uppgifterna baseras huvudsakligen på enskilda observationer. I förekommande fall presenteras även resultat från objektiva inventeringar och andra undersökningar. Skogsstyrelsens lokala och regionala skogsskadesamordnare har bidragit med underlag utifrån egna observationer men rapporten bygger också på uppgifter från andra anställda vid Skogsstyrelsen samt skogsägare och skogstjänstemän. Syftet med rapporten är att bidra till en ökad kunskap om skadornas omfattning år 2024, men också vad som behöver göras för att begränsa skadorna framöver.
Dokument
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum