Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.

– Skogsvattenkartan är unik och ger skogsägare och andra aktörer bättre förutsättningar att förhindra negativ påverkan på vattnets kvalitet. Samtidigt bidrar det till arbetet med EU:s vattendirektiv och våra nationella bestämmelser som syftar till att kommande generationer ska få tillgång till vatten av bra kvalitet, säger Elisabet Andersson, ekolog på Skogsstyrelsen.
Visar hur vattnet rör sig
Sverige har tiotusentals sjöar och tjärnar samt tiotusentals mil av bäckar, åar och älvar som kan påverkas av avverkning, byggnation av skogsbilvägar eller av markberedning. Åtgärder i skogen riskerar att leda till erosion och uttransport av jordpartiklar och tungmetaller i vattnet, eller att vattnet tar nya vägar vilket kan skada viktiga samhällsfunktioner.
Skogsvattenkartan innehåller helt nya data och finns nu tillgänglig som ett skikt i Skogsstyrelsens karttjänster på skogsstyrelsen.se. Med hjälp av kartans funktioner går det att se vattenflöden, och därmed bättre kunna bedöma risker och planera för en bra hänsyn. Kartan visar var det kan förväntas finnas ytvatten inom området där åtgärden planeras, men ger också en uppfattning om hur vattnet rör sig mellan det aktuella området och nedströms liggande sjöar och vattendrag.
Laserskanning och AI en viktig del
Skogsvattenkartan ger en indikation av storleken på vattenflödet och visar hur vattensystemet hänger ihop. Laserdata från den nationella laserskanningen av Sveriges skogar har använts för att skapa en höjdmodell som visar egenskaper på markytan. Även artificiell intelligens, AI, har använts för att bedöma var det kan behövas vägtrummor (vattenrör). Skogsvattenkartan är dessutom ett bra stöd när man planerar för återvätning av dikade våtmarker, skyddsåtgärder i samband med dikesrensning och skyddsdikning, men också för dimensionering av vägtrummor vid byggnation av skogsbilvägar.
– Små vattendrag saknas i stor utsträckning i dagens digitala kartor vilket gör det svårt att planera. Ny teknik gör det nu möjligt att införa de saknade vattendragen i skogsbrukets planering med hjälp av Skogsvattenkartan, säger William Lidberg, biträdande universitetslektor på institutionen för skogens ekologi och skötsel på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Skogsvattenkartan har tagits fram av Skogsstyrelsen i samverkan med SLU inom EU-projektet Grip on Life.
Länk till Skogsvattenkartan:
Mer om Skogsvattenkartan: Skogsvattenkartan - Skogsstyrelsen
Mer information:
Elisabet Andersson, ekolog, Skogsstyrelsen, elisabet.andersson@skogsstyrelsen.se, 090-15 83 17
Presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Bilder


Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum