Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogssektorn är en traditionellt mansdominerad sektor. Nu har 35 parter samlats i ett för Sverige unikt branschråd för att gemensamt arbeta för ökad jämställdhet. Skogssektorns jämställdhetsråd är ett branschunikt, nationellt forum för dialog och samverkan i syfte att nå en jämställd skogssektor. Som ett led i det arbetet har rådet för första gången sammanställt en rad indikatorer, flera helt nya, som visar hur jämställdheten ser ut inom områden som utbildning, enskilt ägande och arbetsliv. Siffrorna visar på en obalans. Indikatorerna kommer sedan att följas upp en gång per år.
På den digitala presskonferensen berättar representanter från rådet också om en ny satsning i miljonklassen som ska säkerställa att arbetet för en mer jämställd skogssektor kan fortsätta. Presskonferensen hålls i samband med att rådet samlas på Södras kontor i Växjö för att ta beslut om satsningen och de nya indikatorerna.
Den digitala presskonferensen kräver föranmälan. Under presskonferensen kommer representanter från rådet att kunna svara på frågor.
När?
6 maj 2025, klockan 12:30
Var?
Presskonferensen är digital, sänds från Växjö och hålls i Teams.
Hur?
Du anmäler dig med ett mejl till: presstjanst@skogsstyrelsen.se Uppge vilken redaktion du arbetar för. När vi tagit emot din anmälan får du en länk till mötet.
Mer om Skogssektorns jämställdhetsråd: Skogssektorns jämställdhetsråd - Skogsstyrelsen
Mer information:
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Hotet från invasiv bagge ska kartläggas på Gotland18.6.2025 09:09:18 CEST | Pressmeddelande
Den invasiva smaragdpraktbaggen är ett hot mot biologisk mångfald och främst askträd om den skulle etablera sig på Gotland. Med hjälp av utsatta fällor ska nu Skogsstyrelsen hjälpa till att övervaka baggens eventuella spridning som en del i en internationell satsning.
Unik kunskapssammanställning: Hyggesfritt minskar påverkan på biologisk mångfald18.6.2025 07:56:28 CEST | Pressmeddelande
Hyggesfritt skogsbruk, där många träd på olika sätt lämnas kvar vid avverkningen, är mer skonsamt för arter och deras livsmiljöer jämfört med hyggesbruk. Men även vilken hyggesfri metod som används har betydelse för hur olika arter påverkas. Det visar en rapport som för första gången sammanställt kunskap utifrån svenska förhållanden.
Analys: Skogsbruket står inför betydande skaderisker med koppling till klimat9.6.2025 11:36:49 CEST | Pressmeddelande
Klimatförändringen påverkar skogsbruket i grunden genom ökade skaderisker. Under de närmaste 25 åren är riskerna för bland annat torkstress, stormskador, skogsbrand och skador från ras och skred betydande. Det bedömer Skogsstyrelsen i sin klimat- och sårbarhetsanalys.
Avverkningen i svenska skogar fortsatte minska under 20243.6.2025 09:31:45 CEST | Pressmeddelande
Efter en kraftig minskning 2023, fortsatte avverkningen i svenska skogar att minska under 2024. Det visar preliminär statistik från Skogsstyrelsen. Inte sedan 2013 har den årliga avverkningen varit lägre.
Betesskador på skog minskade med 20 procent i Götaland28.5.2025 08:09:25 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2019 har andelen unga tallar i Götaland som skadats av bete från älg och andra vilda hjortdjur minskat med 20 procent. Det visar Skogsstyrelsens älgbetesinventering (Äbin) av 16 115 provytor. Idag skadas 12 procent av tallarna årligen och minskningen har pågått sedan 2019 då skadorna låg på 15 procent. Trots det, ligger skadorna i de flesta älgförvaltningsområden fortfarande över målet på maximalt fem procent. (Se länsresultat och kontaktperson för respektive län nedan!)
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum