Färdplan 2045: ”Fossilfrihet och lönsamhet går hand i hand”
Bygg- och anläggningssektorn lägger i dag fram en uppgraderad färdplan med uppmaningar till regeringen och åtaganden till branschen för att öka tempot i Sveriges klimatomställning. - När rätt förutsättningar är på plats kommer bygg- och anläggningssektorn med stolthet visa hur fossilfrihet och lönsamhet går hand i hand, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
I den uppgraderade färdplanen preciserar bygg- och anläggningssektorn 14 politiska förslag som behöver genomföras för att sektorn ska klara målet om nettonoll-utsläpp av växthusgaser 2045.
- Det är nu omställningen sker. Därför måste stat, regioner och kommuner bidra ännu mer till att stötta sektorns klimatomställning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Bygg- och anläggningssektorn vill bland annat se gränsvärden för klimatpåverkan från nya byggnader och utökade krav på att deklarera klimatpåverkan ur hela livscykelperspektivet, ändrade regelverk för en effektivare användning av befintligt bestånd så att exempelvis fler kontorslokaler kan omvandlas till lägenheter samt att höga klimatambitioner är en beslutsfaktor vid offentliga investeringar.
- Tiden är mogen att skala upp alla lyckade pilotprojekt så att en halvering av utsläppen vid nybyggnation, renovering och underhåll blir det nya normala. Det är mycket glädjande att bygg- och anläggningssektorn visar att de är redo redan idag, säger Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige.
Färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom bygg- och anläggningssektorn togs fram 2018. Byggföretagen samordnar färdplansarbetet tillsammans med Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Fastighetsägarna, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Sveriges Allmännytta och Trafikverket.
Målen för att nå en klimatneutral värdekedja i bygg- och anläggningssektorn är:
2025:
Utsläppen av växthusgaser visar en tydligt minskande trend.
2030:
50 procent minskade utsläpp av växthusgaser.
2040:
75 procent minskade utsläpp av växthusgaser.
2045:
Nettonollutsläpp av växthusgaser.
Nyckelord
Kontakter
Lars KrissAnsvarig för press och opinion
Tel:+46 76 142 86 89lars.kriss@byggforetagen.seDokument
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.
Följ Byggföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen
Nya VR-utbildningar ska öka säkerheten på byggarbetsplatserna10.1.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar Byggföretagen tillsammans med Umeå universitet ett projekt för att utforska hur virtuell verklighet (VR) kan användas för säkerhetsträning i byggbranschen. Förhoppningen är att projektet kan leda till nya utbildningar som på sikt ska leda till färre olyckor i byggbranschen.
Bygg- och installationssektorn: Vi står upp för våra specialistföretag9.1.2025 13:37:12 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Byggnads krav på max två led av specialistföretag på varje byggarbetsplats vid offentlig upphandling missgynnar små och medelstora företag, som ofta är helt beroende av att utföra arbeten åt större bolag. Det skriver branschorganisationerna Byggföretagen, Installatörsföretagen, Plåt & Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Måleriföretagen och Maskinentreprenörerna i en gemensam debattartikel i Dagens Industri.
Svartarbetet sjunker mest inom byggbranschen16.12.2024 16:01:56 CET | Pressmeddelande
De svarta arbetsinkomsterna i byggbranschen minskar kraftig, visar en ny rapport från Skatteverket. Enligt rapporten sjönk andelen uppmätta svarta inkomster från nästan 17 till 11 procent av de redovisade inkomsterna under perioden 2017-2022. I kronor räknat motsvarar detta en minskning av de svarta inkomsterna i branschen med ca 2 miljarder kronor per år.
Byggföretagen om Byggnads krav på begränsning av antalet entreprenörer4.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygg- och anläggningsbranschen har ett stort behov av specialisering. Byggföretagen ser med oro på att vår fackliga motpart Byggnads vill begränsa antalet så kallade underentreprenörer, UE, vid offentlig upphandling.
”Öka viljan att investera i samhällskritisk infrastruktur”18.11.2024 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Byggföretagen vill se ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna för att få fart på byggnationen av samhällskritisk infrastruktur. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Sofie Wilhelmsson, skattejurist, på Dagens Industris debattsida.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum