Kolerautbrott i Zimbabwe - Diakonia startar insamling
I skuggan av de humanitära katastroferna i Ukraina och Palestina, plågas Zimbabwe av ett svårt kolerautbrott. Tiotusentals människor har insjuknat och drygt 500 har dött. Men något så enkelt som vatten, tvål och handsprit kan rädda liv – därför startar Diakonia en katastrofinsamling.
Rent vatten är en bristvara i Zimbabwe. Det är en konsekvens av dåligt ledarskap, korruption och politisk splittring. Myndigheterna lever inte upp till sitt ansvar att se till att det finns fungerande infrastruktur för vatten och avlopp. Människor i framför allt fattiga områden tvingas ta vatten från brunnar som smutsats ner av avloppsvatten.
– Zimbabwe är ett land med stora utmaningar även i vanliga fall, och vårt stöd till befolkningen är viktigt på både kort och lång sikt. Vi får rapporter från Zimbabwe nu om stora behov av stöd i samhällen drabbade av kolera och våra kollegor och samarbetsorganisationer på plats gör vad de kan för att hjälpa. Jag är glad att vi nu även kan samla in medel här i Sverige till denna viktiga insats., säger Sofia Hallonsten, kommunikations- och insamlingschef på Diakonia.
Kvinnor och flickor är extra sårbara
Över tio miljoner människor, varav hälften är barn, riskerar att påverkas av kolerautbrottet. Kvinnor och flickor är extra sårbara för smittan eftersom de ansvarar för att ta hand om sjuka familjemedlemmar, tömma latriner, hämta och hantera vatten samt laga mat.
– Behovet av material för att testa vattenkvaliteten är akut. Vi behöver också resurser för att sprida information och för att se till att skolorna har tvål. Just nu kämpar jag med ungefär 400 fall av kolera i mitt område, berättar en medarbetare i Harare.
Politiska utmaningar bakomliggande orsak
Kolerautbrottet i Zimbabwe hänger samman med de politiska och ekonomiska utmaningarna i landet. Strömavbrott är vanligt, infrastruktur för vatten och avlopp är på många håll trasigt. I många områden kan kranvattnet vara avstängt i en till två veckor, vilket tvingar människor att använda vatten från dammar eller brunnar där risken för föroreningar är stor.
Diakonia med samarbetsorganisationer fanns på plats i Zimbabwe redan innan det akuta kolerautbrottet. Vårt huvudfokus är att jobba för jämställdhet och demokrati, så att myndigheter och ledare kan ställas till svars när de inte tar sitt ansvar. Nu skalar vi upp och anpassar arbetet till den akuta situationen.
Detta gör vi just nu:
- Handdesinfektionsmedel delas u på skolor, hälsokliniker och allmänna platser.
- Vi hjälper till med att desifinicera vattenbehållare vid platser dit människor kommer för att hämta vatten.
- WASH-kits bestående av en hink med tvål, desinfektionsmedel och vattenreningsmedel delas ut till de mest sårbara hushållen, skolor och vårdcentraler.
- Information om hur kolerasmitta kan förebyggas sprids i drabbade områden.
- Stöd ges till människor som förlorat anhöriga i sjukdomen.
- Medicin mot kolera distribueras till lokala kliniker i samarbete med hälsomyndigheten.
- Informationskampanjer om vaccination mot kolera genomförs för att hindra framtida utbrott.
För mer information eller intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare Annette Wallqvist.
Kontakter
Annette WallqvistPressekreterare
Tel:08-453 69 33annette.wallqvist@diakonia.seSofia HallonstenKommunikations- och insamlingschef
Tel:08-453 69 33sofia.hallonsten@diakonia.seOm Diakonia
Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. Vi arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd19.9.2024 16:19:34 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att biståndet minskas ytterligare de kommande åren. Det innebär att biståndsnivån riskerar att hamna under både FN:s och EU:s lägstanivåer. Samtidigt ska pengarna i högre grad användas till migration och återvandring istället för att gå till människor som lever i fattigdom och förtryck. I regeringens budget ser Diakonia ett Sverige som alltmer sluter sig från omvärlden.
Biståndets enprocentsnivå kan återställas redan 202728.6.2024 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Det finns en bred enighet bland riksdagspartierna att återställa biståndsnivån till 1 procent av BNI. Det visar Diakonias partienkät 2024. Socialdemokraterna har i enkäten inte angett ett årtal men ger nu positiva besked i Almedalen inför valet 2026.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum