Migrationsverket

Drygt 300 ansök­ningar om arbets­till­stånd avslås – arbets­gi­varen bedöms som oseriös

Dela

Migrationsverket har beslutat att avslå drygt 300 ansökningar om arbetstillstånd som gäller anställningar hos ett enskilt företag. Orsaken är att arbetsgivaren bedöms ha agerat oseriöst.
– Vi arbetar aktivt för att motverka att reglerna för arbetstillstånd missbrukas. Besluten om avslag har fattats för att undvika att människor exploateras på arbetsmarknaden, säger Jesper Starkerud, nationell samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet på Migrationsverket.

Under förra året fick Migrationsverket uppgifter och indikationer på missförhållanden hos ett företag som har flera hundra ansökningar om arbetstillstånd kopplade till sig. Mot bakgrund av uppgifterna inledde myndigheten en fördjupad utredning av arbetsgivaren, som är en underentreprenör inom byggbranschen. Frågan lyftes också till det myndighetsgemensamma centret mot arbetslivskriminalitet i Göteborg.

Företaget ifråga, som varit verksamt i Belgien och längre tillbaka även i Sverige, misstänks i Belgien ha utsatt sina utländska anställda för människohandel och människoexploatering. Arbetsgivaren ska bland annat ha betalat ut mycket låga löner och haft dåliga arbetsvillkor. I tidigare rapportering som Migrationsverket tagit del av framgår också att arbetsgivaren genom hot tvingat arbetstagare att lämna Belgien för att hindra dem från att medverka i utredningar som belgiska myndigheter initierat.

Migrationsverkets slutsats från den egna utredningen är att arbetsgivaren agerat oseriöst kopplat till de aktuella ansökningarna om arbetstillstånd. Bland annat bedöms det finnas risk för att de tänkta arbetstagarna inte skulle få de villkor som utlovats i anställningarna.

– Utifrån det som kommit fram har vi nu fattat beslut i samtliga ansökningar kopplade till det här företaget. Totalt handlar det om drygt 300 ansökningar som får avslag. De gäller personer som ännu inte kommit till Sverige, säger Jesper Starkerud.

Migrationsverkets ska bidra i arbetet mot människohandel och motverka att reglerna för arbetstillstånd missbrukas. Det innebär bland annat att vara observant på om anställningserbjudanden upprättas i syfte att kringgå reglerna. De senaste åren har myndigheten gjort ett omfattande arbete för öka förutsättningarna att göra det.

– Vi ser nu ett tydligt resultat av det arbetet. Det är genom effektiv samverkan inom Migrationsverket, bland annat med våra interna nätverk mot arbetslivskriminalitet respektive människohandel, vi har kunnat identifiera de här ärendena, säger Jesper Starkerud.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats

Nyckelord

Kontakter

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Fler asyl­sö­kande i Europa – men fortsatt minskning i Sverige5.2.2024 10:36:28 CET | Pressmeddelande

Förra året sökte över 1,1 miljoner personer asyl i Europa – den högsta noteringen sedan 2015-2016. Men Sveriges andel av de asylsökande fortsätter att minska och Migrationsverket skriver återigen ner prognosen för kommande år. – Även om antalet asylsökande minskar behöver vi idag hantera fler förlängningsansökningar inom olika ärendeslag. Det totala antalet inkomna ärenden är därför i stort sett oförändrat, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

Migrationsverket motverkar utnyttjandet av thailändska bärplockare27.11.2023 10:28:07 CET | Pressmeddelande

Migrationsverket har i en rapport sett indikationer på att thailändska bärplockare kan vara utsatta för arbetskraftsexploatering, i form av långa arbetsdagar och ett beroende- och tvångsförhållande mellan arbetstagare och arbetsgivare. – Vi har vidtagit en rad åtgärder för att motverka arbetskraftsexploatering. Bland annat gör vi efterkontroller av arbetstillstånd bland thailändska bärplockare. Vi har tillfört resurser samt fördjupat våra utredningar av arbetstillstånden, säger Veronika Lindstrand Kant, regiondirektör Region Nord på Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye