Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Förhandlingen om Bollebos nya hyror är klar

Dela

Kommunala Bollebygds Hyresbostäder ville höja hyrorna med 9,63 procent. Efter förhandling med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 5,3 procent i genomsnitt.

Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen Inga restriktioner

När förhandlingarna startade stod parterna långt ifrån varandra. Kommunägda Bollebygds Hyresbostäder presenterade ett historiskt högt krav på 9,63 procent med hänvisning till ökade omkostnader. Hyresgästföreningen, som i förhandlingen representerade de 496 hyreshushållen, ansåg att kravet var oskäligt högt. Efter hårda förhandlingar, där båda parter har fått ge och ta, har man nu kommit överens om en genomsnittlig höjning på 5,3 procent från den 1 mars.

Enligt Hyresgästföreningen har det varit extra tufft att nå en överenskommelse i år eftersom både hyresgästernas levnadsomkostnader och bostadsbolagets kostnader för att äga och förvalta sina fastigheter ökar samtidigt.

– Vi har kämpat för att hålla nere den här hyreshöjningen så mycket det bara går. Trots det så vet vi att överenskommelsen blir tuff för många hyresgäster som redan kämpar med ekonomin. Nu stannar höjningen för en genomsnittstvåa på 342 kronor vilket kan jämföras med bolagets krav på 622 kronor, säger Abdukadir Abdulle, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

Uppgörelsen innebär att Bollebos hyresintäkter ökar med 5,3 procent. För hyresgästerna varierar dock höjningen beroende på vilken fastighet man bor i och om uppvärmning och hushållsel ingår i hyran eller inte.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Två år till valet: så här skulle hyresgästerna i Västra Götaland rösta – och de säger nej till marknadshyror23.5.2024 16:48:51 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur svenskar i Sveriges olika län skulle rösta, samt hur Sveriges hyresgäster skulle rösta om det vore val idag. Samma undersökning har också tagit reda på vad svenskarna tycker om införandet av marknadshyror. Resultaten visar både hur politiska sympatier fördelar sig bland hyresgäster och att motståndet mot marknadshyror är starkt.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye