Region Kronoberg

Yrkesmässa för skolelever återvänder

Dela

Elever i länet ska ha möjlighet att testa olika yrken innan de gör sitt gymnasieval. Därför har Region Kronoberg och Växjö kommun beslutat att mässan ”Yrkesdagen Kronoberg” kommer tillbaka även 2024. Den 24–25 september bjuds alla nior i länet in till Växjö konserthus och Teatertorget. Nytt för i år är att mässan även riktar sig till elever i årskurs 6.

– Kompetensbristen är en stor utmaning för såväl privata som offentliga arbetsgivare och det ser tyvärr inte ljust ut. Samtidigt ser vi att barn och ungdomar behöver mer kunskap om framtidens arbetsmarknad. Därför är Yrkesdagen Kronoberg en viktig plattform. Varje enskild insats vi kan göra har större betydelse än vi kan ana. Yrkesmässan 2023 visade att vår insats hade stor påverkan på ungas kunskap om sina jobbmöjligheter, säger René Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

Ungdomsbarometerns undersökning 2020 och 2022 visar att länets elever generellt är osäkra på sina framtida val och vill ha mer kunskap om yrken och arbetsmarknad. De efterfrågar mer kontakt med arbetslivet. Vid premiären 2023 fanns det 88 yrken, 47 utställare och 17 gymnasieskolor som eleverna kunde prata med. Mässan besöktes av 5344 elever från länets samtliga kommuner. Runt 650 vårdnadshavare dök också upp för att få mer information om framtidsyrken och om gymnasievalet.

– Yrkesdagen är en myllrande och levande mötesplats för yrken, branscher, skolor och elever. Årskurs 6 är en ny målgrupp för evenemanget. De har några år kvar till sitt gymnasieval och det är perfekt tid att börja fundera inför framtiden – att så frön som sedan kan gro en stund innan det är dags att välja utbildning. Om barnen tidigt får utforska yrken är chansen större att vi kan utmana fördomar och inspirera till att välja yrke efter sina egna förmågor, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden, Växjö kommun.

Till årets evenemang blir årskurs 6 och 9 inbjudna. Eleverna i årskurs 9 besöker Yrkesdagen den 24 september och eleverna i årskurs 6 kommer till evenemanget den 25 september.

Evenemanget innehåller:

  • Mångfald av yrken och branscher: Yrkespersoner från länets många branscher ger besökarna insikter om olika yrken och hjälper eleverna att förstå arbetslivet bättre. Det kommer vara fullt av prova-på-aktiviteter inom olika yrkesområden. På mässan 2023 fick eleverna till exempel testa att ta venprov på en fejkarm, bädda hotellsäng på tid, skapa rosor i marsipan, ta DNA-prov, lösa brott samt köra lastbil i simulator.
  • Utbildningsinformation: Studie- och yrkesvägledare är på plats tillsammans med gymnasieskolor från hela länet för att koppla yrken till olika gymnasieprogram.
  • Föreläsningar för vårdnadshavare: Vårdnadshavarna har en viktig roll när det gäller att influera barn och ungdomars yrkesval. Det kommer bjudas på föreläsningar kvällstid för att ge vårdnadshavare inblick i framtidens arbetsmarknad.

Kontakter

Bilder

Foto: Alexander Hall
Foto: Alexander Hall
Ladda ned bild

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye