Östersunds kommun

Naturvärdes- och artinventering i Norra Verksmon är klar

Dela

Naturvärdes- och artinventeringen i Norra Verksmon är klar. Den visar att de mest skyddsvärda områdena framför allt ligger i områdets sydvästra del och att det även finns en del fridlysta arter i området. Inventeringen är ett av flera viktiga underlag som samlas in för att kunna ta fram en väl avvägd detaljplan för området inför kommande etableringar.

— Resultatet är väntat, det är ingenting som avviker från det normala. All skog och mark innehåller naturvärden. De fynd som har gjorts innebär inte att det är olämpligt med bebyggelse i området. Däremot ska vi göra välgrundade avvägningar mellan olika intressen och minimera negativ påverkan, säger Kjell Svanberg, samhällsbyggnadschef på Östersunds kommun.

Förutom en generell naturvärdesinventering har riktade artinverteringar genomförts för fåglar, groddjur, fladdermöss och den fridlysta fjärilen violett guldvinge. Fynd har gjorts när det gäller violett guldvinge samt vissa rödlistade och fridlysta fåglar, till exempel järpe, tretåig hackspett och spillkråka. Detta kräver fortsatta utredningar gällande kontinuerlig ekologisk funktion, det vill säga vilka anpassningar som krävs för att säkerställa arternas fortlevnad.

Den första, översiktliga, naturvärdesinventeringen som gjordes 2022 bestod av cirka 950 hektar mark och den nu genomförda, mer detaljerade inventeringen omfattade cirka 155 hektar. Kommunens förhoppning har sedan start varit att få fram cirka 100 hektar industrimark och arbetet fortgår nu succesivt vidare mot detta.

— Det är bra att inventeringen är gjord och utan överraskande resultat. Nu kan vi med större kunskap fortsätta planeringen av marken för att med hänsyn till den biologiska mångfalden utveckla området, säger Kjell Svanberg.

Kommunstyrelsen fattade i maj 2023 beslut om att ta fram en ny detaljplan för Norra Verksmon med anledning av de planerade etableringarna av EcoDataCenter och WA3RM. Naturvärdes- och artinventeringen utgör tillsammans med andra undersökningar underlag till ett förslag av ny detaljplan. I början av nästa år kommer utredningar om dagvatten samt trafikpåverkan att presenteras. Ett förslag till ny detaljplan beräknas vara klart för samråd hösten 2024.

Naturvärdes- och artinventeringen har genomförts under 2023 på uppdrag av Östersunds kommun.

Kontakter

Länkar

Om oss

Östersunds kommun har 65 000 invånare och fortsätter att växa. Ett mål är att nå siffran 75 000 invånare år 2040. Kommunen är största arbetsgivare med över 8 000 anställda om man räknar alla anställningsformer.

Fler och större etableringar av företag i kommunen, några grundade på den gröna omställningen, innebär en större arbetsmarknad, ett växande antal invånare och ökade möjligheter att finansiera en god och effektiv välfärd.

Östersund är beläget vid Sveriges femte största sjö, Storsjön, och har en vacker och växlande natur med både fjäll och vatten som uppskattas av både boende och turister.

Östersund har ett rikt och mycket aktivt kultur- och idrottsliv. Storsjöyran som genomförs i slutet av juli varje år är en av landets äldsta och största musikfestivaler. Östersund blev utsedd till Sveriges främsta elitidrottsstad år 2023.

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye