Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Stenungsundshem avbryter förhandlingar om 2024 års hyror

Dela

Stenungsundshem har avbrutit förhandlingarna om nya hyror för 2024. Det kommunala bostadsbolaget kräver orimliga hyreshöjningar vilket Hyresgästföreningen inte kan acceptera.

Jihad Eshmawi, förhandlingsledare.
Jihad Eshmawi, förhandlingsledare.

När förhandlingarna inleddes under hösten 2023 ville Stenungsundshem höja hyran med 9,0 procent från den 1 april 2024 för cirka 2 100 lägenheter. För en lägenhet med en månadshyra på cirka 6 000 kronor skulle det innebära en hyreshöjning på drygt 540 kronor. 

- Det är en nivå som Hyresgästföreningen tycker är orimlig. Hyresgästerna ska inte ta hela notan för kostnadsökningarna. Stenungsundshem har många goda år bakom sig och borde ha byggt en kassa för sämre tider. Samtidigt vet vi att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Jihad Eshmawi, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

Stenungsundshem har nu avbrutit hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och väljer att låta Hyresmarknadskommittén (HMK) att besluta om 2024 års hyror.

- Det är oacceptabelt att Stenungsundshem först visar en sådan ovilja att förflytta sig från sitt historiskt höga yrkande och därefter återigen lämnar förhandlingsbordet. Det handlar trots allt om en politiskt styrd allmännytta som borde ta ett större samhällsansvar i dessa tuffa ekonomiska tider, säger Jihad Eshmawi. 

Stenungsundshems besked att de nu lämnar förhandlingsbordet innebär att förhandlingarna drar ut på tiden. Det är djupt olyckligt eftersom hyresgästerna riskerar flera månaders retroaktiva hyreshöjningar.

- För många hushåll som redan idag har ett tufft ekonomiskt läge kan det här bli en dubbel hyreschock. Vi uppmanar därför Stenungsundshem att ta sitt ansvar och komma tillbaka till förhandlingsbordet.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye