Upplands Väsby kommun

Pressinbjudan: Se när Väsby stärker vårdanställdas förmågor i krisläge

Dela

Sjuksköterskor i Upplands Väsby kommun ska vara rustade för att kunna hantera Väsbybor i en krigssituation. Den här veckan tränas personal inom vård och omsorg med fokus på katastrofmedicin.

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)

Övningen handlar om att kunna utöva katastrofmedicin i händelse av att en större samhällskris drabbar Upplands Väsby. Vid en sådan händelse kan det uppstå behov av sjuksköterskor som kan utföra vård både inom kommunal verksamhet och samhället i stort.

– Det är jätteviktigt för en kommun att ha personal som är förberedd och rustad för kriser. Genom att utbilda sjuksköterskor i katastrofmedicin höjer vi får kunskap som kan komma till användning på många sätt i Upplands Väsby, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Brolin (S).

Krisövningen äger rum under torsdag och fredag i kommunhuset. Basen är Metodrummet som Upplands Väsby inrättade för två år sedan och som används kontinuerligt för att utbilda vårdpersonal från hela Stockholms län.

Omkring 20 statister agerar sårade och kommer att vara utplacerade på ett helt våningsplan i kommunhuset. Bland övningarna finns tänkbara scenarion som kan uppstå i samband med höjd beredskap och krig, till exempel hantering av amputationer, skottskador och hjärtstopp.

De som övas är antingen verksamhetschefer med sjuksköterskelegitimation eller sjuksköterskor som är verksamma inom privata eller kommunal verksamhet. Fokus ligger på akut vård som måste ges innan patienten kan tas om hand av akutsjukvården på ett sjukhus.  

Försvarsberedningen har i rapporten Kraftsamling (DS 2023:34) konstaterat att basala kunskaper inom katastrofmedicinens olika områden bör besittas av all hälso- och sjukvårdspersonal.

– Övningen är en del av vårt mål för att uppnå detta. Vi vet att all hälso- och sjukvårdspersonal kan komma att bli direkt eller indirekt berörda vid insats för en särskild händelse, säger Chanaka Jayawardana som är legitimerad sjuksköterska och en av utbildningsledarna för kommunens krisövning.

Media är välkomna att närvara på förmiddagen under krisövningen på torsdag 7 mars. Övningen sker på våning 3 i kommunhuset. Anmälan sker till pressansvarig Daniel Jansson.

Kontakter

Länkar

Upplands Väsby kommun har idag över 50 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye