Tullverket

Tullverket behöver halv miljard extra

Dela

Eskalerande organiserad brottslighet, ny lagstiftning, ökad beredskap och ett enormt handelsflöde. För att möta samhällsutvecklingen behöver Tullverket ytterligare 471 miljoner nästa år. Det framgår av det budgetunderlag som Tullverkets lämnar till regeringen idag.

Tullverket gör kontroller i Haparanda. Foto: Tullverket
Tullverket gör kontroller i Haparanda. Foto: Tullverket

- Tullverket är i frontlinjen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Narkotikan är roten till gängkonflikter, skjutningar och sprängningar. Förra året fördubblades våra narkotikabeslag till 11 ton. Det slår mot de kriminellas ekonomi men vi behöver göra ännu mer och det kostar, säger vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Behov av mer personal och teknik 

Tullverket lämnar idag in budgetunderlaget för 2025 - 2027 till regeringen. Enligt tidigare beräkningar skulle Tullverket få omkring 2,9 miljarder i anslag årligen fram över, men det kommer inte att räcka. Utan anslagsökningar blir det svårt att bibehålla nuvarande ambitionsnivå och omöjligt att förstärka kontrollerna ytterligare.  Så här fördelar sig behoven av ökade anslag de tre kommande åren:

  • 2025: 471 miljoner
  • 2026: 686 miljoner
  • 2027: 869 miljoner

- Vi behöver bli fler anställda och investera i ny teknisk utrustning. Medarbetarna gör ett fantastiskt jobb idag. Det finns ett stort engagemang men också en frustration över att inte räcka till. Den organiserade narkotikasmugglingen har blivit allt mer avancerad och storskalig. Det är den motståndaren vi står inför, säger Johan Norrman.

Ny lagstiftning kräver resurser

Regeringen har nyligen skickat ett förslag om ny lagstiftning till lagrådet för granskning. Den nuvarande lagstiftningen som styr Tullverkets uppdrag är spretig och föråldrad. Lagförslaget innebär en sammanhållen lagstiftning och att Tullverkets befogenheter utökas på en rad områden. Den nya lagen väntas träda i kraft i september i år. 

- Vi har själva efterfrågat en ny lagstiftning och det är mycket glädjande att regeringen möter våra önskemål på nästan alla punkter. Den nya lagstiftningen kommer att ge oss möjligheter att göra ett ännu bättre jobb. Men med ny lagstiftning följer behov av ökade resurser så att vi kan göra verkstad av den nya lagstiftningen, säger Johan Norrman.

Beväpning, beredskap och nya it-system kostar

I januari fattade Tullverkets ledning beslut om att även den uniformerade kontrollpersonalen kan vara beväpnad med tjänstepistol. Beslutet fattades inom ramen för ett regeringsuppdrag och är en konsekvens av att Tullverket gör allt större narkotikabeslag och möter allt grövre kriminella i arbetet vid gränsen. Omvärldsläget gör att också att säkerhetsarbetet behöver stärkas och dessutom ska tullhanteringen inom EU digitaliseras fullt ut. Beväpning, säkerhetsarbete och digitalisering skapar behov av ökade anslag.  

- Tullverket fokuserar på att knäcka de kriminella gängens ekonomi. Det arbetet vill vi vässa ytterligare. Men vi ska också vara smörjmedel i handelsflödet och se till att import och export fungerar effektivt. Tullverket är en jämförelsevis liten myndighet med ett stort uppdrag, säger Johan Norrman.

Mer information

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Bilder

Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör. Foto: David Lagerlöf
Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör. Foto: David Lagerlöf
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 202314.2.2024 09:59:12 CET | Pressmeddelande

Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye