Naturskyddsföreningen

Ett av tio lodjur ska skjutas – trots fridlysning

Dela

Mitt under parningssäsongen kommer 143 lodjur att få skjutas över hela landet, vilket upprör många. Naturskyddsföreningen är kritisk till licensjakten på detta hotade och fridlysta rovdjur som på sikt hotar lodjursstammens framtid. Licensjakten startar 1 mars.

Hos befolkningen är 8 av 10 positiva till att det finns lodjur i Sverige.
Hos befolkningen är 8 av 10 positiva till att det finns lodjur i Sverige. Foto: Naturskyddsföreningen

– Att tillåta en omfattande licensjakt på detta hotade och fridlysta rovdjur är oacceptabelt. Lodjuret är älskat av svenska folket och att detta vackra och skygga djur jagas överhuvudtaget är något som upprör många människor, säger Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.  

I år kommer 143 lodjur att få skjutas över hela landet, vilket motsvarar 10 procent av alla lodjur i Sverige. Det är fler än antalet får som dödades i lodjursangrepp 2022. Att minska skadorna på tamboskap som exempelvis får är det huvudsakliga motivet till jakten i södra Sverige – men skadorna på får är mycket små. Av Sveriges totalt 500 000 får dödades 129 av lodjur år 2022, enligt den senast tillgängliga statistiken från SLU Viltskadecenter. Det är mindre än 0,03 procent av alla får. 

Bakom jakten på lodjur finns en konflikt med jaktintressen. Lodjuren jagar de rådjur och hjortar som jägarkåren också vill jaga.  

Jakten pågår mitt under parningstiden. Lodjursungarna från fjolåret går fortfarande med honorna under denna period så risken finns att även de skjuts. Förra året sköts 41 fjolårsungar under licensjakten.  

– Lodjur har en viktig funktion i ekosystemet, men den svenska populationen är hotad, liten och sårbar. Jakten gör det svårare för arten att nå en livskraftig nivå. I den mån lodjuren ställer till med allvarlig skada menar vi att skyddsjakt är en bättre metod. Men förebyggande åtgärder, som till exempel elstängsel, är alltid bättre än jakt, säger Isak Isaksson. 

I EU står lodjuret inför en ny hotbild. Det finns ett förslag om att sänka skyddet för varg och eventuellt även björn och lodjur i EU för att möjliggöra ökad jakt, och Sveriges regering har ställt sig bakom förslaget. Belgien som nytt ordförandeland har bestämt att snabbehandla frågan och ett första beslut kan fattas redan i mars. 

– Det är anmärkningsvärt att Sverige är pådrivande i att urholka skyddet för hotade och fridlysta arter i en tid när vi behöver vidta kraftfulla åtgärder för livskraftiga ekosystem. Arter i naturen dör ut i snabbare takt än någonsin i mänsklighetens historia. Vi behöver öka populationerna av vilda djur – inte tvärtom – och svenska folket vill ha lodjur i Sverige, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Naturskyddsföreningen och WWF arrangerar en rovdjurskonferens 11–13 april på Vildriket i Järvsö. Syftet är att fokusera på samexistens mellan människor och rovdjur. Program finns här. 

FAKTA: Lodjursjakten
Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna som i år beslutat om jakt på totalt 143 lodjur. Licensjakten på lodjur pågår 1–31 mars i södra Sverige och 1 mars–15 april i norra Sverige.  

FAKTA: Svenska folket om lodjur 

  • 8 av 10 är positiva till att det finns lodjur i Sverige.
  • 3 av 4 tycker inte lodjur ska skjutas med motivet att lodjuren konkurrerar med jägarna om viltet.
  • 3 av 4 kan acceptera att ha lodjur i närheten där de bor.
  • 9 av 10 är inte rädda för lodjur. 

Källa: Senaste attitydundersökningen om stora rovdjur från SLU (2021). 

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye