Örnsköldsviks Kommun

Branschråd ska stärka dialogen med näringslivet

Dela

Genom att knyta samman kommun, näringsliv, myndigheter och organisationer via lokala branschråd vill Örnsköldsviks kommun förstärka samarbetet och dialogen. Till att börja med står områdena bygg, transport och besöksnäring i fokus.

Collage med Wallid Sabarsson och Fredrik Holmgren infällda på stadsbild
Wallid Sabarsson, närinslivsutveckllare och Fredrik Holmgren, näringslivschef

– Vi har sett ett behov av att stärka dialogen med näringslivet och att hitta kanaler för detta. Genom att skapa branschråd kan vi bland annat få en bättre förståelse för varandras förutsättningar, säger näringslivschef Fredrik Holmgren. 

Konceptet med lokala branschråd liknar tidigare framgångsrika initiativ som Örnsköldsviks kommun startat i samverkan med näringslivet och andra intresseorganisationer, såsom den lokala krögargruppen. Där arbetar kommunen tillsammans med Cesam* för att stärka och utveckla dialogen med restaurangägare i centrala Örnsköldsvik.

Branschrådet ska fungera som en gemensam plattform för olika aktörer som företag, myndigheter och organisationer att samarbeta kring gemensamma mål och utmaningar. Rådet kommer att arbeta tillsammans med representanter från Örnsköldsviks kommun för att identifiera områden för tillväxt och utveckling.

– Via branschrådet ska vi tillsamman öka dialogen och hämta mer kunskap om behov och utmaningar där näringslivet önskar stöttning av kommunen. Det handlar mycket om att dela sina utmaningar och idéer för att sedan tillsammans hitta gemensamma lösningar, säger näringslivsutvecklare Wallid Sabarsson.  

Just nu pågår en dialog med bland annat medlemsorganisationen Svenskt Näringsliv och lokala företagsfrämjande aktörer för att lägga grunden för de lokala branschråden. Till att börja med ligger fokus på att komma i gång områdena bygg, transport och besöksnäring. Förhoppningen är att få till en god anslutning av företagare som vill vara med och påverka utvecklingen i Örnsköldsvik.

De första tre branschråden inom bygg, transport och besöksnäring är planerade att dra i gång under andra halvan av mars och som läget ser ut kan det även öppnas upp för ytterligare två branscher under april.

–  Företagen som har anmält sig har visat ett stort intresse, men jag hoppas på att fler kan och vill engagera sig framöver, säger Wallid Sabarsson.

* Cesam står för Centrum i samverkan. I Cesam arbetar handel, hotell och restaurang, fastighetsägare och Örnsköldsviks kommun för att öka Örnsköldsviks centrums attraktivitet och trivsel samt stimulera till ökad handel och bosättning.

Nyckelord

Kontakter

Wallid Sabarsson, näringslivsutvecklare, kommunledningsförvaltningen, 0660-883 86, wallid@sabarsson@ornskoldsvik.se

Bilder

Porträtt av Wallid Sabarsson.
Wallid Sabarsson, näringslivsutvecklare, Örnsköldsviks kommun.
Ladda ned bild

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye