Patienttoppen 2024: Privata vårdcentraler mest uppskattade i samtliga 21 regioner
När patienter i hela landet besvarar frågor om hur nöjda de är med sin vårdcentral rankas privatdrivna vårdcentraler högt. Av Sveriges 100 mest uppskattade vårdcentraler drivs 77 av privata vårdgivare. Den sammantagna bilden från SKR:s nationella patientenkät är att patienter generellt är nöjda med sin vårdcentral – oavsett om den drivs av regionen eller en privat vårdgivare. Vårdföretagarna publicerar nu samtliga listor – region för region.
Vårdföretagarna sammanställer för trettonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av den stora nationella patientenkät som SKR genomför. I patientenkäten, som skickades ut i slutet av 2023, har närmare 100 000 patienter svarat på frågor om sin vårdcentral. Det handlar om frågor som rör flera parametrar i patientupplevelsen, däribland tillgänglighet, kontinuitet och om behov har blivit tillgodosedda. Totalt omfattas 1 199 vårdcentraler, varav 550 privatdrivna.
- Privatdrivna vårdcentraler får genomgående något högre betyg av patienterna. Det gäller både när vi analyserar svaren på nationell nivå och för respektive region, även om skillnaderna på vissa håll i landet är små, säger Björn Arnek, branschekonom på Vårdföretagarna.
Vårdföretagarnas sammanställning visar att de privata vårdcentralerna rankas högre än offentliga på samtliga frågeområden. I 15 av 21 regioner är det en privat vårdgivare som toppar listan, och i samtliga 21 regioner är patienterna generellt något nöjdare med privata vårdcentraler.
- Det är glädjande att privata vårdcentraler bidrar till att höja patienternas nöjdhet i hela Sverige. Sjukvården behöver ännu mer samarbete mellan offentliga och privata vårdgivare för att klara av att tillgodose patienters behov i hela vårdkedjan, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert sjukvård, Vårdföretagarna.
Här finns listor över de mest uppskattade vårdcentralerna – region för region
Patienttoppen i korthet:
77 av de 100 vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna.
I samtliga 21 regioner är det privat drivna vårdcentraler som uppskattas mest.
I 15 av 21 regioner toppar en privat driven vårdcentral listan.
De privat drivna vårdcentralerna har i snitt något högre patientnöjdhet på samtliga kvalitetsparametrar än de offentligt drivna vårdcentralerna. Skillnaderna är små, men entydiga.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Vårdföretagarna om "Behovsutredningen": Vårdköerna kommer tyvärr att bestå. Förslagen ännu ett dyrt slag i luften. Mer pengar till regionerna kommer inte att minska vårdköerna.20.1.2025 11:31:13 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tillsatt en utredning med målet att korta de växande vårdköerna. Idag presenterade den så kallade behovsutredningen ett delbetänkande inom ramen för denna utredning. Det är mycket oroande att utredaren föreslår att pengarna ska gå via regionerna. Det riskerar bara att medlen hamnar i regionernas ekonomiska svarta hål och används till annat och inte kommer de väntande patienterna som idag står i långa köer till del.
Månadens vårdkörapport: 36 000 personer har väntat längre än ett år för att få vård. I flera regioner har var tionde patient fått vänta längre än ett år på en åtgärd eller operation.9.1.2025 08:56:04 CET | Pressmeddelande
I åtta av 20 regioner var andelen som hade väntat längre än ett år på en åtgärd eller operation över 10 procent. Högst andel var det i Region Västerbotten, med drygt 14 procent. Övriga regioner där andelen var över 10 procent var Värmland, Norrbotten, Östergötland, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Dalarna och Skåne. Högst andel som väntat längre än 365 dagar på en första kontakt med en specialist var det i Region Norrbotten. Där uppgick andelen till drygt 22 procent i november 2024.
Månadens Assistansbarometer: Minskningen av antalet personer med rätt till assistans blir ännu tydligare när hänsyn tas till befolkningsutvecklingen19.12.2024 09:09:25 CET | Pressmeddelande
December månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna granskar i en specialstudie hur den kraftiga nedgången av personer med rätt till assistansersättning enligt LSS förhåller sig till befolkningsutvecklingen i stort. Antalet med rätt till assistans borde ökat i takt med att befolkningen ökat. Men då man i stället dragit in rätten till assistans för allt fler leder befolkningsökningen till att andelen med rätt till assistans i stället sjunker ännu mer. Med samma andel av befolkningen med rätt till statlig assistans som 2015 borde över 17 350 individer ha detta. Idag är antalet assistansberättigade i stället enbart 13 300 individer.
Demoskopundersökning arbetsmiljö på 32 områden : Anställda inom vård- och omsorg är nöjdare med sin arbetssituation hos privata utförare på samtliga områden.12.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag ställt 32 frågor till mer än 2000 medarbetare inom sjukvård eller omsorg, hos både privata och offentliga arbetsgivare. Frågorna rör arbetsvillkor, arbetsmiljö, relationer till kollegor och chef och inte minst hur dessa faktorer påverkar vården och omsorgen av patienter och brukare. På alla 32 områden väljer de anställda att ge privata vård- och omsorgsgivare högre betyg i jämförelse med offentliga arbetsgivare.
Ny äldreboendeprognos: Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 203211.12.2024 08:36:04 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Vårdföretagarna årets boendeprognos för behovet av särskilda boenden. De närmaste 10 åren kommer vi att bli 250 000 fler svenskar som är över 80 år. Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 2032.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum