Svenska Cykelförbundet

David Eriksson blir sportligt ansvarig förbundskapten för MTB XC

Dela

"Det här känns spännande, bra – roligt!" Det säger David Eriksson spontant efter att hela förbundskaptenlösningen för MTB XC är på plats. Redan på fredag börjar David Eriksson, 28 år, jobbet som sportsligt ansvarig förbundskapten. Sedan tidigare har vi presenterat Johan Nielsen, med den administrativa biten som sitt huvudansvar.

Trefaldiga svenska cykelcrossmästaren, David Eriksson, blir ny sportsligt ansvarig förbundskapten för MTB XC.
Trefaldiga svenska cykelcrossmästaren, David Eriksson, blir ny sportsligt ansvarig förbundskapten för MTB XC. Foto: Svenska Cykelförbundet (Fri att använda i redaktionella syften.)

David Eriksson kommer ursprungligen från Göteborg – men bor för närvarande i Falun. Hela livet har handlat om cykel. Det har blivit sex år i cykelbutik vid sidan av en elitsatsning där han har haft mest framgång i cykelcross men även kört landsväg och MTB.

Inom CX har det bland annat blivit tre SM-guld i seniorelit, flera internationella medaljer och så deltagande i både EM och VM. Senast i Tjeckien var David med och assisterade förbundskaptenen Peter Vingstedt och det trivdes han med. David har varit ledare för teknikpass och träningar i Göteborg och instruktör på velodromen i Falun.

Det var bara ett och ett halvt år sedan Erikssons senast riktigt vassa period som cyklist då han inledde CX-säsongen jättebra. Men 28 år gammal känner han ändå att tävlandet i framtiden får vara mera på hobbynivå och att det är ledardelen av cykelsporten som han vill satsa på. Känslan har kommit mer och mer de senaste åren.

"Ja, jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att vara på stora cykelarenor och motivationen att tävla finns väl egentligen fortfarande kvar, men inte att göra grundarbetet som behövs. Det har börjat gå på rutin. Det är grundarbetet som behövs inför en hel bra säsong som jag inte ser fram emot längre", säger David Eriksson.

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson är nöjd med rekryteringen, som går i linje med ambitionen att kunna använda sig av elitcyklisters erfarenheter.

"Jag gillar det faktum att David Eriksson kommer direkt från en egen elitkarriär och lättare kan förstå cyklisternas situation", säger Leif Karlsson.

Chansen att spela ut ett sådant kort som sportsligt ansvarig XC-förbundskapten ökade med att först rekrytera Johan Nielsen, 52, i ett helt nytt tänk kring rollen som förbundskapten i mountainbike. Nielsen kommer att fokusera på det administrativa och ekonomiska. David Eriksson tar hand om den sportsliga delen, inte minst på fältet.

"Det första jag ska göra är att prata ihop mig med Johan. Just nu känns det mesta nytt – men roligt. Jag är riktigt taggad att vara på tävlingar och hjälpa till och engagera mig. De år och erfarenheter som jag har fått genom att tävla är förkunskaper som jag tänkte skulle kunna funka bra i en sådan här roll", säger David Eriksson.

Klart är att David gillar det nya komboupplägget som testas 2024.

"Det var när jag hörde att rollen bara rörde det sportsliga och väldigt lite administrativt som det blev väldigt intressant för mig. Det känns bra att börja direkt. Jag ser det som en rolig möjlighet. Det har fallit mer och mer på plats; när det inte riktigt har funkat har jag testat ledarrollen på tävlingar. Det steget har varit roligt, kul att fortsätta vara med i cykelsporten på allvar."

Mycket kommer att vara nytt. Från och med nu är MTB David Erikssons förstahoj.

"Ja, i början kommer det finnas mycket som jag inte kommer vara van vid. I kontakten med cyklisterna på träningsläger och ute på tävlingar känner jag mer vana. Den biten blir mer naturligt direkt. Men det ska bara bli roligt att komma i gång nu när det ju snart blir fint cykelväder utomhus..."

Text: Svenska Cykelförbundet (fri att använda i redaktionellt syfte)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye