Ratio

Pressinbjudan: Träffa bokaktuell AI-forskare om jobb som försvinner och jobb som tillkommer

Dela

Den 12 mars lanseras den populärvetenskapliga boken Artificiell intelligens och jobben av Magnus Lodefalk. Välkommen till en förhandslansering, enbart för press, kl 14.00 samma dag.

Magnus Lodefalk, AI-forskare
Magnus Lodefalk, AI-forskare

Hotar AI jobben? Frågan är rak – svaren spretiga. AI kommer att påverka sysselsättning, produktivitet, utbildning, karriärvägar och stress – men hur?

Vad betyder AI-utvecklingen för arbetsmarknaden och vad kan vi göra för att påverka utvecklingen? Det diskuterar AI-forskaren Magnus Lodefalk i sin nya populärvetenskapliga bok Artificiell intelligens och jobben.

Boken lanseras i samband med ett kvällsseminarium den 12 mars, men du som journalist är välkommen till en särskild förlansering samma dag klockan 14.00. Då berättar Lodefalk kort om sina resultat och du är välkommen att ställa frågor till honom. Förlanseringen äger rum på Ratios kontor på Sveavägen 59. För att delta, anmäl dig till dennis.jernkrook@ratio.se.

***

När Magnus Lodefalk själv sammanfattar sin bok, säger han följande:

Kommer AI att ta våra jobb? Frågan har ofta kommit att ställas under de senaste åren, inte minst efter genomslaget för generativ AI såsom Gemini och ChatGPT. Svaren har varit av betydligt spretigare karaktär. Ibland hörs ett rungande ja, ibland ett konträrt nej, och så ibland det som kanske också är forskarens mesta standardsvar: Det beror på.

Och det är också den korta sammanfattningen av min nya bok, att det beror på. Boken ger en gedigen men lättillgänglig genomgång av vad vi vet just nu om AI och jobben, och från ett svenskt perspektiv.

Teknik har ofta utmanat jobb. Det som är nytt med AI är att den kan utföra kognitiva arbetsuppgifter. Stora grupper av anställda som inte tidigare exponerats för automatisering på jobbet blir det nu? Riskerar vi därmed hamna i en situation med allt färre jobb och en allt högre arbetslöshet? Och riskerar vissa grupper av anställda påverkas mer negativt än andra?

I boken går jag först igenom vad AI-tekniken är. Sedan undersöker jag AI-användningen och vad den innebär för jobb, löner, jobbinnehåll och kompetenskrav. Redan nu kan vi kortfattat konstatera att AI kan användas för att ersätta mänskliga förmågor eller för att förstärka desamma – utfallet beror därför på hur vi väljer att utveckla och använda tekniken.

Frågan om AI och jobben innehåller således egentligen många frågor, och svaret ”det beror på” är betydligt mer innehållsrikt än vad som först kan låta antydas.

Den här boken kommer att vrida och vända på frågan om AI och jobben utifrån dessa och ytterligare några perspektiv.

Nyckelord

Kontakter

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande

Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye