Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Det oförklarade tar plats på Norrköpings Konstmuseum

Dela

Norrköpings Konstmuseum presenterar utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade, en konstnärlig iscensättning av ett av världens största och Norrköpingsbaserade arkiv för oförklarade fenomen. Initiativtagarna och konstnärerna Magnus Bärtås och Isak Sundström har tillsammans med Cecilia Germain och Ida Idaida skapat helt nya konstverk som visas tillsammans med utvalda delar av arkivet. Utställningen visas 9 mars–8 september 2024.

Ida Idaida, Autonomi, 2021. Foto: Ida Idaida. Mörby Gård Konst 2022
Ida Idaida, Autonomi, 2021. Foto: Ida Idaida. Mörby Gård Konst 2022

– Även konsten utforskar det oförklarade och redan vid vårt första besök på arkivet 2019 träffade vi på en underjordisk guldgruva av udda berättelser, fantastiska dokument och kunskaper i gränslandet mellan olika verkligheter, säger Magnus Bärtås och Isak Sundström, curatorer och utställande konstnärer.

Media är välkommen på pressvisning.

Datum: torsdag 7 mars
Tid: klockan 10.00
Plats: Norrköpings Konstmuseum
Medverkande: Magnus Bärtås och Isak Sundström, konstnärer och curatorer, Helena Persson, museichef, Helena Scragg, utställningsintendent.

– Konsten har förmågan att berika och vidga vår tillvaro. Genom Jordskugga vill vi både skaka om vår publiks världsbild och göra dem mer ödmjuka inför det vi inte redan känner till, säger Helena Scragg, utställningsintendent på Norrköpings Konstmuseum.

För två år sedan tog Magnus Bärtås och Isak Sundström kontakt med Konstmuseet med sin utställningsidé. Konstnärerna har vid upprepade tillfällen besökt Arkivet för det oförklarade (AFU) för att finna inspiration till sina nya konstverk. I utställningen på Konstmuseet visas textila kollage av Magnus Bärtås, skulpturer av Ida Idaida, textbaserade konstverk av Isak Sundström och ett slags ”minimuseum” över den afro-amerikanske ockultisten Pachal Beverly Randolph (1825–1875) av Cecilia Germain. Dessutom har Magnus Bärtås och Isak Sundström valt ut ett större antal böcker ur Arkivet för det oförklarade (AFU) som finns tillgängligt för publiken under utställningsperioden.

I bostadsområdet Ljura i Norrköping ligger sedan drygt femtio år tillbaka ett världsunikt arkiv dedicerat till att samla in och förvalta material som på vetenskaplig grund inte kan förklaras. Arkivet har fått uppmärksamhet och blivit omtalat som ett ”UFO-arkiv” genom Crazy Pictures film UFO Sweden och den efterföljande utställningen UFO Norrköping på Arbetets museum. Utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade breddar bilden av arkivet som en plats för ett rikare material. Här samlas människors upplevelser av möten med änglar, demoner och ovanliga naturfenomen.

Jordskugga – Arkivet för det oförklarade är producerad av Norrköpings Konstmuseum.

Kontakt:
Magnus Bärtås
Titel: curator och konstnär
Telefon: 070-461 96 50

Isak Sundström
Titel: curator och konstnär
Telefon: 070-297 24 66

Helena Scragg
Titel: utställningsintendent, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 011-15 26 05

Matilda Glans
Titel: intendent program och marknadsföring, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 0730-20 26 04
Mejl: matilda.glans@norrkoping.se

______________________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Bilder

Ida Idaida, Autonomi, 2021. Foto: Ida Idaida. Mörby Gård Konst 2022
Ida Idaida, Autonomi, 2021. Foto: Ida Idaida. Mörby Gård Konst 2022
Ladda ned bild

Dokument

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Påtaglig risk för allvarligt missförhållande anmäls enligt lex Sarah22.5.2024 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under en lägervistelse för brukare inom LSS, våren 2024, inträffade en incident när en ledare var ensam med en brukare. Utredningen som har gjorts har inte kunnat ge svar på vad som hände, däremot uppmärksammades ett antal brister i arbetet med att tillsätta vikarier samt introducera nya medarbetare till lägerverksamheten. Utifrån dessa brister finns risk för att allvarliga händelser kan uppstå i andra verksamheter och vård- och omsorgskontoret anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye