Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Nya hyror för hyresgäster som bor hos privatvärdar i Mölndal

Dela

Hyresgästföreningen och ombudet RCB Mölndal har kommit överens om nya hyror för 2024 och 2025. Omkring 1 000 hushåll som bor hos privata värdar i Mölndal får höjningar som varierar mellan 3,0 och 5,0 procent per år.

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Sofi Bringsoniou, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Foto: Emelie Asplund

När förhandlingarna inleddes hösten 2023 krävde RCB som är ombud för ett antal privata fastighetsägare i Mölndal en hyreshöjning på upp till 9,0 procent från den 1 april 2024. Det var ett krav som Hyresgästföreningen ansåg orimligt och därför inte kunde acceptera.

Hyresgästföreningen och RCB har nu kommit överens om en tvåårig hyresuppgörelse som innebär att hyrorna höjs med mellan 3,0 och 5,0 procent för 2024 och mellan 3,0 och 4,7 procent för 2025. De som bor i nyproduktion får lägre hyreshöjningar än övriga beståndet. Hyreshöjningarna gäller från den 1 april respektive år och omfattar drygt 1 000 lägenheter hos ett antal privata fastighetsägare i Mölndal, bland andra Stena Fastigheter.

– Det är höga hyreshöjningar som kommer att vara tuffa för många hyresgäster som redan är ekonomiskt pressade. Det är klart att vi inte är nöjda. Men vi är trygga med att det här är den bästa överenskommelsen vi kunde göra för hyresgästerna just nu, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Förhandlingarna om årets hyresnivåer har präglats av det ansträngda ekonomiska läget och kraven från fastighetsägarna har varit rekordhöga.

– Det är därför positivt att vi har kunnat komma överens lokalt på en nivå som är betydligt lägre än kravet på upp till 9 procent, och det är också positivt att hyresgästerna inte får någon retroaktiv höjning. Men på sikt kommer vi inte kunna ha så här höga hyreshöjningar, säger Sofi Bringsoniou.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye