
WWF öppnar för att söka medel för rovdjursprojekt
WWFs arbete fortsätter med att stärka de svenska rovdjursstammarna, och att minska konflikten mellan stora rovdjur och människor. Därför öppnar WWF åter upp möjligheten att söka medel för projekt som innefattar de stora svenska rovdjuren: varg, björn, lodjur och järv.

– Projekten som kommer kunna utföras med de här medlen kan minska de negativa effekterna som kan bli följd av regeringens budgetnedskärningar. Vi vill att arbetet fortsätter för att människor och de stora rovdjuren ska kunna leva tillsamman, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.
Det är för tredje året som WWFs rovdjursprogram väljer att stödja projekt med syfte att främja samexistensen mellan människa och rovdjur. Målet med arbetet är att skapa livskraftiga rovdjursstammar och en förutsägbar rovdjursförvaltning som tar hänsyn till de som berörs. Det ska även utgå från en ekosystembaserad grundsyn.
Utlysningen har tre huvudspår: innovation och nya idéer, samverkan mellan olika aktörer, samt forsknings- och kunskapsuppbyggnad.
– Genom tidigare års utlysningar har vi kunnat bidra till projekt som gynnar forskningen och kunskapsnivån om stora rovdjur i samhället i stort. På längre sikt kan det leda till en bättre förståelse och minskad rädsla. Det är en utveckling vi vill fortsätta med, säger Benny Gäfvert.
Olika aktörer, som intresseorganisationer, företag, forskare, samebyar och myndigheter, välkomnas att ansöka. Projekten ska gärna påbörjas innan sommaren 2024 och pågå till 31 december 2025. Projekten ska ha långsiktiga resultat och gärna bygga på samverkan.
Tidigare utlysningar har skapat spännande samarbetsmöjligheter där WWF beviljat projektstöd för bland annat dialogforum, rovdjursavvisande stängsel och utveckling av smarta övervakningskameror för rovdjur.
Svenska Rovdjursprogrammet på WWF har möjliggjorts tack vare en generös gåva av en privatperson med syfte att stärka bevarandet av stora rovdjur i Sverige och internationellt.
Fakta: Ansökningsprocessen
Läs mer om ansökan och ladda ner ansökningsformulär här: https://www.wwf.se/djur/svenska-stora-rovdjur/#utlysning-av-medel-2024
Frågor kring ansökan: svenskarovdjur@wwf.se.
Sista ansökningsdag är söndag, den 31 mars 2024.
Beviljade bidrag delas ut våren 2024.
Fakta: Björn i Sverige
Björnen finns i mellersta och norra Sverige, med långsam spridning söderut. Antalet björnar i Sverige är 2500 I Artdatabankens rödlista anges den som nära hotad.
Fakta: Järv i Sverige
Järvar finns i hela den svenska fjällkedjan, och även i skogslandet i Värmland, Dalarna, Hälsingland och norrut. Antalet järvar i Sverige är 668. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.
Fakta: Varg i Sverige
Vargar finns främst i Mellansverige, men kan vandra långt och förekomma i alla landskap utom på Gotland. Antalet vargar i Sverige är cirka 450. I Artdatabankens rödlista anges den som starkt hotad.
Fakta: Lodjur i Sverige
Lodjur finns i hela Sverige – alla landskap utom Öland och Gotland. Antalet lodjur i Sverige är 1417. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.
Om WWFs Rovdjurskonferens:
WWF och Naturskyddsföreningen bjuder in till konferens för alla som arbetar med rovdjursfrågor den 11–12 april 2024 på Vildriket i Järvsö. Inbjudan samt mer information: https://www.wwf.se/nyheter/valkommen-pa-rovdjurskonferens-i-jarvso/
Kontakter
Benny GäfvertExpert rovdjur WWF
Tel:070-518 11 71benny.gafvert@wwf.seTroy EnekvistPressekreterareWWF
Tel:076 06 85 006troy.enekvist@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Nu räknas utrotningshotad bjässe16.5.2025 14:53:10 CEST | Pressmeddelande
Nu startar en omfattande inventering av bergsgorillor för att se om den positiva trenden för arten fortsatt – trots kvarstående hot som kan driva arten till utrotning. Flera team rör sig nu över de lummiga bergen där arten lever, på jakt efter spår såsom sovplatser och spillning.
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:20:39 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:00:01 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
Skydda igelkottarna från vårens faror29.4.2025 15:20:50 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid med många utmaningar för landets igelkottar. Både majbrasor och olika trädgårdsredskap utgör hot mot igelkottarna som gärna sover i rishögar och buskage.
Lokala ängsfröer ska stärka den biologiska mångfalden29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bristen på vilda blommor i jordbrukslandskapet gör att pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. För att de ängar och blomodlingar som bönderna och andra markförvaltare anlägger ska göra nytta för den biologiska mångfalden krävs svenska ängsfrön som är anpassade för olika delar av landet. Nu startar ett projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige.