Ökade löneskillnader består – utvecklingen mot ekonomisk jämställdhet är bruten
Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12, medan män får betalt fram till 17.00. Det visar Lön hela dagens årliga uträkning och som presenteras idag. Förra årets ökning av löneskillnaderna består och var inte en tillfällig pandemieffekt. Skillnaderna i landet är stora, lönegapet mellan könen är störst i Finspång (20,4 procent) och minst i Mora (1 procent).
Förra året ökade den genomsnittliga skillnaden mellan mäns och kvinnors löner för första gången på 15 år till 9,9 procent, vilket översatt till tid innebär att kvinnor arbetar gratis 48 minuter om dagen. I år består skillnaden. Det finns skillnader mellan mäns och kvinnors löner på hela arbetsmarknaden och i hela Sverige, men gapet är störst bland regionanställda och tjänstemän i privat sektor.
– Sverige är inte längre ett land där löneskillnaderna mellan könen minskar. Och värre kommer det troligen bli. Först nästa år kommer vi att se vilken effekt inflationen haft på lönegapet. Om inget görs nu befarar vi att de framsteg som vi kämpat så hårt för kommer att gå om intet de kommande åren, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer som är initiativtagare till Lön hela dagen.
För att vända utvecklingen och sluta gapet mellan kvinnors och mäns löner har Lön hela dagen som samlar ett stort antal fackförbund, politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer fyra krav:
-
Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
-
Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.
-
Jämställd föräldraförsäkring.
-
Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.
Beräkningen bygger på Medlingsinstitutets officiella lönestatistik (2022) som visar kvinnors och mäns genomsnittslöner där lönerna är uppräknade till heltid. Uppgifterna för län och kommuner är framtagna av Statistiska centralbyrån för Lön hela dagen. Endast de kommuner där löneskillnaden mellan kvinnor och män är signifikant finns med. Siffrorna gäller personer som har sin arbetsplats i länet eller kommunen. Se bifogad excelfil för löneskillnader i län och kommuner.
Klockan 12 idag samlas vi på Sergels torg
Klockan 12 den 5 mars anordnar Lön hela dagen en manifestation för jämställda löner på Sergels torg i Stockholm där vi skapar den traditionsenliga bilden av klockslaget i form av en mänsklig konstellation. Media är välkomna av bevaka manifestationen.
Bakom Lön hela dagen står:
Sveriges Kvinnoorganisationer (initiativtagare), Akademikerförbundet SSR, BPW Sverige, Centerkvinnorna, DIK - Facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor, Fackförbundet ST, Feministiskt initiativ, Finansförbundet, FQ Forum – Kvinnor och funktionshinder, Fredrika Bremer Förbundet, Forena – försäkringsfacket, Fysioterapeuterna, Gröna kvinnor, Handelsanställdas förbund, Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Internationella Kvinnoförbundet (IKF), Kommunal, Kvinnliga Läkares Förening, Kvinnofronten, Kvinnor för fred väst, KvinnorKan, Kvinnor i Svenska kyrkan, Kvinnors Rätt, Liberala Kvinnor, LO, Lönelotsarna, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, Ownershift, SKPF Pensionärerna, S-kvinnor, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Makalösa Föräldrar, Sveriges universitetslärare och forskare (SULF), Sverigeunionen av Soroptimistklubbar, TCO, Unizon, Varken hora eller kuvad, Vision, Vårdförbundet, Vänsterpartiets kvinnonätverk, Winnet Sverige, Östersjöfred.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PalmPressekreterareSveriges Kvinnoorganisationer
Tel:076-028 71 80lisa.palm@sverigeskvinnoorganisationer.seClara BerglundGeneralsekreterareSveriges Kvinnoorganisationer
Tel:070-756 77 91clara.berglund@sverigeskvinnoorganisationer.seBeatrice NordlingChefsekonomSveriges Kvinnoorganisationer
Tel:073-032 60 37beatrice.nordling@sverigeskvinnoorganisationer.seDokument
Lön hela dagen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som tillsammans arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen. Sedan rörelsen bildades för över tio år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:13, för att sedan backa igen till 16:12. Sedan dess står utvecklingen still.
Följ Sveriges Kvinnoorganisationer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer
Ny rapport: Sverige halkar efter i lagstiftning mot AI-porr20.11.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Svensk lagstiftning mot AI-porr halkar efter, visar en ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer. Kartläggningen är en jämförelse mellan de nordiska ländernas lagar mot spridning av nätpornografi.
Ny rapport visar att lönerna kvinnodominerade yrken halkar efter allt mer15.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De som arbetar i kvinnodominerade yrken tjänar i genomsnitt 8 900 kronor mindre än de som arbetar i jämförbara yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning och gapet ökar, enligt en ny rapport från Lönelotsarna som lanseras på Equal Pay Day. Lärare, socialsekreterare och andra yrken som är viktiga för att förebygga gängkriminalitet halkar efter polisers löner.
Kvinnorörelsen kritiserar direktiven till nya bodelningsutredningen12.11.2024 13:04:15 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över bodelningsreglerna. Kvinnorörelsen som kräver att systemet ska reformeras i grunden är kritisk mot direktiven som bara är inriktade på små förändringar, vilket inte kommer skapa jämställda villkor och skydda kvinnor från ekonomiskt våld.
Susannah Sjöberg ny generalsekreterare28.10.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Susannah Sjöberg som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Fram till nyligen var hon organisationens ordförande och kommer närmast från tjänsten som sakkunnig inom jämställdhet på Sveriges Kommuner och Regioner.
Clara Berglund lämnar efter tio år som generalsekreterare3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter tio år väljer Clara Berglund att lämna rollen som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Samtidigt slutar även organisationens operativa chef Malpuri Groth. Under deras ledarskap har kvinnorörelsens ställning och arbete för ett mer jämställt samhälle stärkts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum