Framgångsrik kampanj om farorna med lustgas
De myndighetsgemensamma informationsinsatserna om risken med att berusa sig på lustgas nådde brett. Bakom materialet som förmedlades med start 2023 står Läkemedelsverket/Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna.

Användning av lustgas i berusningssyfte har ökat de senaste åren. Ett tydligt tecken på det är att Giftinformationscentralen tagit emot allt fler samtal som rör berusning med lustgas. Därför fick Läkemedelsverket/Giftinformationscentralen i uppdrag att samarbeta med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna för att sprida kunskap om riskerna med lustgas i berusningssyfte.
– Användning av lustgas i berusningssyfte kan leda till allvarliga, i värsta fall kroniska, skador. Deltagande myndigheter har under året förmedlat kunskapsbyggande information nationellt och lokalt till hälso- och sjukvården och till vuxna som kommer i kontakt med unga. En riktad insats till ungdomar har också gjorts i sociala medier genom kampanjen ”Det är olustigt”, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef för Giftinformationscentralen.
Samarbete gav bred spridning
Information om riskerna med att berusa sig på lustgas har spridits brett genom de deltagande myndigheternas många olika kanaler. Kampanjen ”Det är olustigt” genomfördes på Instagram och Youtube under december 2023 och januari 2024. Målgruppen var unga vuxna i åldern 18–24 år. Genomslaget för kampanjen var bra och annonserna nådde över 350 000 personer.
Efter kampanjens slut följes kampanjen upp genom en Novus-undersökning som omfattade 300 unga i åldern 18-24 år. Där uppgav drygt åtta av tio att de är negativa till att använda lustgas för att bli berusad. Fyra av tio ansåg att de hade lärt sig något nytt efter att ha sett filmen.
Budskapet om riskerna har nått fram. Under 2023 uppmärksammades detta i över 2 200 redaktionella inslag i media riktad till såväl allmänhet som hälso- och sjukvård.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan 23 januari – 13 februari 2024 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 300 intervjuer med svenska allmänhetens ungdomar i åldern 18-24 år.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder


Länkar
- Riskerna med att berusa sig på lustgas - Giftinformationscentralen
- Unga i fokus i myndighetskampanj om riskerna med lustgas som berusningsmedel
- Utökad kommunikation om riskerna med lustgas som berusningsmedel
- Uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas
- Regeringen ger myndigheter i uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas
- Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet (S 2022:14)
- Giftinformationscentralens information om lustgas
- Stora risker med lustgas som berusningsmedel – nytt regeringsuppdrag ger stöd för utökade informationsinsatser
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum