Installatörsföretagen

Alarmerande få yrkeslärare – brist på 6 000

Dela

Regeringens ambitioner att öka utbildningsplatserna på landets yrkes- och vuxenutbildningar riskerar att stöta på patrull. Detta då bristen på yrkeslärare redan i dag är akut och dessutom kommer förvärras framåt.  

Arbetsgivare över hela landet rapporterar om ett skriande behov av medarbetare. Störst behov gäller för yrkesutbildade med inriktning mot kyl- och värmepumpsteknik, el och energi, VVS och fastighet, fordon och transport, bygg- och anläggning, men även inom till exempel vård- och omsorg. Omkring tre av fyra arbetsgivare säger sig ha svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. 

Därför var regeringens satsningar på yrkes- och vuxenutbildningar efterlängtade av Installatörsföretagen. Men bristen på yrkeslärare sätter käppar i hjulen för satsningarna. Nio av tio utbildningsanordnare uppger att det är svårt att rekrytera utbildade yrkeslärare. En majoritet av utbildningsanordnarna tror samtidigt att behovet av yrkeslärare kommer att öka de närmaste åren. 

–  Vi riskerar att fastna i ett moment 22 där alla yrkesverksamma behövs i branschen, men fler av dem samtidigt skulle behöva yrkesväxla för att bli yrkeslärare. Bristen på yrkesverksamma och lärare är ett direkt hot mot branschen, men det riskerar också att försena energi- och klimatomställningen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Just gruppen yrkeslärare uppvisar den största obalansen mellan det beräknade antalet examinerade och behovet av examinerade. Bristen förvärras av att yrkeslärare i genomsnitt är äldre och att många lämnar yrket i förtid.

Inför läsåret 2022/2023 hade gymnasieskolan nästan 8 800 aktiva tjänstgörande lärare i yrkesämnen. Enligt Skolverket beräknas behovet av examinerade yrkeslärare uppgå till över 13 000 fram till 2035. Det skulle motsvara en årlig examination på runt 890 yrkeslärare. Tyvärr säger prognosen att antalet som beräknas examineras bara verkar bli omkring 500 per år. Om det mönstret håller i sig riskerar vi en brist på närmare 6 000 yrkeslärare de närmaste åren. 

– En sådan utveckling vore katastrofal. Det enda sättet att komma till rätta med detta är att utse en kriskommission och införa ett nationellt yrkeslärarlyft. Bristen på yrkeslärare har varit en allt för bortglömd fråga i debatten om svensk kompetensförsörjning, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Nyckelord

Kontakter

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 3 700 medlemsföretag med närmare 56 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden17.4.2024 10:55:06 CEST | Pressmeddelande

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Byggkris spiller över på installationsbranschen – men ljusning finns8.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den totala installationsvolymen minskade med 10 procent under 2023 och kommer att fortsätta minska något under 2024, det visar Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget. Det halverade bostadsbyggandet får effekter på installationsbranschen och många företag skiftar nu fokus från nybyggnation till andra verksamhetsområden. Samtidigt visar rapporten att de norrländska industrisatsningarna innebär en mer positiv utveckling för branschen i norr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye