Stockholms stad

Bobergstorget i Norra Djurgårdsstaden nominerat till Landmärket

Dela

Bobergtorget är nominerat till Landmärket, Sveriges Arkitekters landskapsarkitekturpris. Det är andra gången på fem år som Norra Djurgårdsstaden nomineras. Förra gången var 2019 och då vann Norra Djurgårdsstaden priset för den gröna utformningen av Jaktgatan.

Bobergstorget i Gasverket nominerat till Landmärket
Bobergstorget i Gasverket nominerat till Landmärket Foto: Jann Lipka

Norra Djurgårdsstaden är ett av de största stadsutvecklingsområdena i Sverige och här omvandlas det historiska Gasverket till en ny destination för kultur, upplevelser och service. Ombyggnationen av Gasverket påbörjades 2017 och verksamheter flyttar successivt in allteftersom området färdigställs. 

”Torget stod klart i juli 2022 och är ett evenemangstorg med en dekorativ golvläggning av tegel som reflekterar Gasverksområdets historia, här finns också bänkar med bord och en vattenspegel”, säger Staffan Lorentz projektchef i Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad.

Bobergstorget ligger mellan varsamt renoverade byggnader med restauranger, museum, skolor och service och torget binder samman gatorna och gränderna i Gasverket som omformas till stadskvarter.

Gasverkets byggnader har röda tegelfasader och många av byggnaderna är ritade av arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Torget har en tegelbeläggning som relaterar till materialet som används i de flesta av Gasverkets byggnader. Teglet har lagts ut i ett tydligt mönster inspirerat av moderna textilier och kompletteras av robusta möbler för allmänt bruk.

”I ett samarbete med Sweco Architects har staden skapat ett torg som är inbjudande och fungerar lika bra till vardags som för större evenemang. Ett av målen i planeringen av Gasverket har varit att bevara det som är unikt och kulturhistoriskt värdefullt samtidigt som man tillför flexibla och öppna platser som klarar framtida krav. Den karaktäristiska strukturen med tydliga kontraster mellan trånga gränder och öppna platser har varit en viktig utgångspunkt, liksom att fortsätta arbeta med de ursprungliga materialen som finns i befintliga byggnader och på allmänna platser”, säger Anna Ek, landskapsarkitekt, Stockholms stad.

Det vinnande bidraget presenteras den 9 april.

Gasverket - ett stycke industrihistoria

Området planerades och ritades i slutet av 1800-talet. Under åren har flera byggnader och gasklockor tillkommit. I över hundra år har stadsgas för värme, ljus och matlagning producerats på platsen och området har varit stängt för allmänheten.

Arkitekten Ferdinand Boberg står bakom de mest betydande byggnaderna i området och han är också den som gett sitt namn åt Bobergstorget. Gasverksområdet är totalt 15 000 kvm stort och har en samling av cirka 30 olika byggnader, där de mest framträdande är de två cylindriska gasklockorna. Sammanbindande för hela området är det återuppförda luftledningsstråk som markerar produktionslinjen från tillverkning till lagring. Hela Gasverket är ett stycke industrihistoria där stora delar av området återbrukas och behåller sin unika karaktär även in i vår tid.

I januari 2011 upphörde slutligen gasproduktionen och lämnade industriområdet övergivet – men med en enorm potential. På lite mer än ett decennium har området gått från att vara stängt för allmänheten till att öppna upp och bli ett centrum med rum för kultur, upplevelser och service i den bevarade industriella miljön.

Om Norra Djurgårdsstaden

Gasverket ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden som är ett av Sveriges största stadsutvecklingsområden med minst 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser. Området ligger utmed vattnet i Lilla Värtan, granne med Nationalstadsparken. Här omvandlas industrimark till urban stad i samspel med hamnverksamheten i området. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms hållbarhetsprofilerade områden.

Kontakter

Bilder

Bobergstorget med golvläggning av tegel som reflekterar Gasverksområdets historia
Bobergstorget med golvläggning av tegel som reflekterar Gasverksområdets historia
Ladda ned bild
Gasverksdagen på Bobergstorget september 2023
Gasverksdagen på Bobergstorget september 2023
Ladda ned bild

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye