Domstol: Artskyddet gäller i skogen
Artskyddet är viktigare än att bevilja dispens för markägare att avverka skog. Det konstaterar Mark- och miljööverdomstolen i sex domar, där Naturskyddsföreningens länsförbund i Dalarna överklagat. Domarna stoppar avverkningen av de skyddsvärda skogarna där kalhuggning används som metod.
– Det här är en stor seger för naturen och för alla våra aktiva i föreningen som kämpat länge med att förhindra att skogar med höga naturvärden avverkas. I grunden handlar det om att skydda artrika skogar, vilket verkligen behövs då det finns väldigt lite skogar med höga naturvärden kvar. Reglerna om artskydd gäller i skogen och ska förhindra ett intensivt skogsbruk där det finns nationellt fridlysta arter som riskerar att skadas, säger Beatrice Rindevall ordförande i Naturskyddsföreningen.
Det är Naturskyddsföreningens länsförbund i Dalarna som tillsammans med skogsgruppen i Stjärnsund överklagat sex dispenser som länsstyrelsen gett till markägare, som ville avverka i ett område med den fridlysta arten knärot, som är en sällsynt liten vit orkidé. Markägarna skulle enligt dispensen ta hänsyn till orkidén inom så kallade hänsynsområden, men dessa områden var egentligen för små för att arten ska kunna finnas kvar i området på lång sikt. Motiveringen var att det annars skulle bli en för stor inskränkning i markägarnas äganderätt.
Men dispenserna var felaktiga, vilket Mark- och miljööverdomstolen slår fast i sitt domslut, som ändrar tidigare praxis där markägaren fick avverka om de sparade tio procent av skogen. Enligt lagstiftningen måste markägarna ta stor hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden, och det allmänna intresset av att skydda en nationellt fridlyst orkidé väger enligt domstolen tyngre än att markägaren beviljas dispens från artskyddet för att avverka.
– Det är en viktig seger att miljöbalken tillämpas även i skogen. Vi är inte ute efter enskilda skogsägare, utan att systemet som finns respekteras. Vi beklagar om enskilda skogsägare har kommit i kläm, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna.
Ersättningsfrågan har betydelse för domslutet i det här fallet. Högsta domstolen har nyligen slagit fast att det under speciella omständigheter går att få ersättning när avverkningen är förbjuden enligt artskyddsförordningen. Eftersom det går att få ersättning blir markägarens rättigheter tillgodosedda på det sättet, och inte genom att få dispens att avverka i skyddsvärda skogar.
– Nu måste riksdag och regering lösa ersättningsfrågan i skogen så att det blir tydligt för markägaren hur de ska gå till väga. Det är för krångligt idag, och det dåligt uppbyggda systemet skapar otrygghet för både skogsägare och miljövärden. Politiken borde ta ett större ansvar för att minska målkonflikterna i skogen och värna alla skogens värden, säger Beatrice Rindevall ordförande i Naturskyddsföreningen.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum