Strängnäs stift

1000 år av förändring – samråd om ny detaljplan för Domkyrkoberget i Strängnäs

Dela

Mellan den 8 mars och 5 april är förslaget till ny detaljplan för Domkyrkoberget ute för samråd. Planen finns att se på flera platser i kommunen, och den 14 mars presenterar samrådsmötet förslaget med möjlighet att ställa frågor.

Förslag på nya byggnader söder om domkyrkan.
Förslag på nya byggnader söder om domkyrkan. AART architects Inga restriktioner

Bebyggelsen på Domkyrkoberget i Strängnäs har omformats genom seklerna, utvecklats och anpassats för de kyrkliga verksamheterna samt skola och bildning. Men också påverkats av ekonomiska konjunkturer, nya arkitektoniska ideal och stadens förändringar.

En ny vision för Strängnäs domkyrka och Domkyrkoberget i framtiden – en varsam anpassning utifrån huvudmännens behov i dag och i framtiden – är underlag för ett förslag till förändrad detaljplan för området. Här ska livet i de sociala, kulturella och andliga rötterna i en historisk mylla garanteras genom samverkan mellan samhälle och kyrka i både små och stora mänskliga möten.

Huvudmän för omgestaltningen på Domkyrkoberget är Europaskolan, Strängnäs stift, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk och Strängnäs kommun.

I ett gemensamt projekt pågår sedan 2019 ett arbete med att se hur domkyrkan och andra byggnader som redan står på berget bäst kan brukas, och vilka kompletteringar det kan finnas behov av. I förslaget ryms en tillbyggnad vid Djäknegården och det nya så kallade Samlingshuset på södra sidan om domkyrkan.

Nu finns förslaget till ny detaljplan för Domkyrkoberget ute för samråd. Strängnäs kommun välkomnar alla att ta del av planen och lämna synpunkter.

Från fredag 8 mars till fredag 5 april pågår samrådet och förslaget finns utställt i domkyrkan, i kommunhuset, på biblioteket i Strängnäs och på kommunens webbplats. Utställningen i Strängnäs domkyrka är öppen alla dagar kl. 10-16.

Runt domkyrkan finns skyltar uppställda med QR-koder som leder till skisser och visualiseringar på hur det kan komma att se ut på den specifika platsen i framtiden.

Torsdagen den 14 mars kl. 17.30-19.30 presenterar samrådsmötet planförslaget i Djäknegården med tillfälle att ställa frågor.
Föranmälan till planfragan@strangnas.se

Lördagen den 16 mars kl. 12.30-15.30 är det öppet hus i domkyrkan, tisdagen den 19 mars kl. 10.30-14.00 är det öppet hus i kommunhuset. Då närvarar även representanter från kommunen och projektet. Ingen anmälan krävs.

Här kan du läsa och se mer om projekt Domkyrkoberget: 

Kyrkberget 7 med flera - Strängnäs kommun (strangnas.se)

Projekt: Domkyrkoberget Strängnäs - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)

https://youtu.be/vQjA8vTtnZg?si=SRk8mxhKIxo5ABMm

För mer information:
Martin Garlöv
Kommunikatör, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Mobil: 0761-476 419
E-post: martin.garlov@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Översiktsbild av Domkyrkoberget enligt nytt förslag på detaljplan.
Översiktsbild av Domkyrkoberget enligt nytt förslag på detaljplan.
Ladda ned bild
Förslag på nya byggnader söder om domkyrkan.
Förslag på nya byggnader söder om domkyrkan.
Ladda ned bild
Förslag på ny byggnad på Domkyrkoberget
Förslag på ny byggnad på Domkyrkoberget
Ladda ned bild
Förslag på tillbyggnad på norra sidan vid Djäknegården.
Förslag på tillbyggnad på norra sidan vid Djäknegården.
Ladda ned bild

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye