Fyra av tio unga tror inte att de kommer arbeta kvar inom vården
Kompetensförsörjningen är hälso- och sjukvårdens största utmaning idag. Samtidigt visar en ny rapport från Vårdförbundet att drygt fyra av tio unga upp till 29 år inte tror att de kommer stanna inom vården under resten av sitt yrkesliv. Var femte ung person vittnar om att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera.
– Det här måste vi se som ett nödrop, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vårdförbundets nya rapport visar att en stor del av unga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor upplever en för hög arbetsbelastning och får för lite vila och återhämtning. Var femte uppger att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera. Nära tre av tio får i liten eller mycket liten utsträckning tillräcklig återhämtning mellan arbetspass. Drygt fyra av tio unga tror inte att de kommer stanna i vården.
– Det här måste vi se som ett nödrop. Att en så stor del av våra unga vittnar om en ohållbar arbetssituation som gör att de inte ser en framtid inom vården är mycket oroande. Om de unga lämnar hälso- och sjukvården finns det ingen som kan ge vård i framtiden, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
Rapporten visar även att mer än hälften av unga upplever att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig. Hela 85 procent anser att arbetsbelastningen är hög, mycket hög eller för hög.
– Det här beror på att veckoarbetstiden är orimlig i sjukvården där personalen jobbar dygnet runt året om nära patienterna. Det är inte ovanligt att en sjuksköterska jobbar 6 av 7 dagar i veckan, med en enda dag för att återhämtning och att städa, tvätta handla och träffa familj och vänner. Den här situationen leder till att många av våra medlemmar går ned i deltid, även de yngre. Vi behöver arbetstidsförkortning så att fler orkar jobba heltid, fortsätter Sineva Ribeiro.
Urval av siffror från rapporten
- 85 procent av de unga medlemmarna svarar att arbetsbelastningen är hög, mycket hög eller för hög, jämfört med 70 procent av alla medlemmar.
- Var femte av de unga, 21 procent, anser att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera.
- Nära tre av tio, 28 procent, av de unga får i liten eller mycket liten utsträckning tillräcklig vila och återhämtning mellan arbetspassen.
- Fyra av tio, 41 procent, av de unga svarar att det är osannolikt att de kommer att stanna i vården.
- Drygt hälften av de unga upplever att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig.
Om rapporten
Novus har, på uppdrag av Vårdförbundet, intervjuat 3 133 medlemmar anställda inom kommun och region mellan 26 april-11 maj 2023. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer till ett slumpmässigt urval från Vårdförbundets medlemsregister. Syftet med undersökningen var att få en aktuell bild av Vårdförbundets medlemmars arbetssituation kopplat till arbetstider 2023.
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten0703 10 30 09 (ej sms)
press@vardforbundet.seOm oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Vårdförbundet positiva till betänkandet från Utredningen om stärkt medicinsk kompetens8.11.2024 13:36:47 CET | Pressmeddelande
I torsdags tog regeringen emot betänkandet från Utredningen om stärkt medicinsk kompetens i den kommunala hälso- och sjukvården. Utredningens förslag adresserar flera av de frågor Vårdförbundet drivit i många år. ”Det är mycket glädjande att se att utredningen lyfter och vill stärka sjuksköterskans roll i den kommunala hälso- och sjukvården”, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
Esha Hoque ny ordförande för Vårdförbundet Student28.10.2024 15:44:54 CET | Pressmeddelande
Under helgen 26–27 oktober genomförde Vårdförbundet Student sitt årsmöte. Sjuksköterskestudenten Esha Hoque, studerande vid Linköpings Universitet, valdes till ny ordförande. Hon efterträder Marlene Juhl, som efter tre år i styrelsen nu går vidare till andra uppdrag.
Fler vårdstudenter får VFU-plats i tid24.10.2024 10:41:54 CEST | Pressmeddelande
Fler som studerar till biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska och sjuksköterska får tillgång till verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Det visar Vårdförbundet students nya VFU-rapport, baserat på enkätsvar från 1277 vårdstudenter. Det innebär att fler kan komma i arbete snabbare. Samtidigt vittnar många om att de upplever stress, diskriminering och används som extrapersonal under sin VFU.
Europafacket för offentligt anställda kräver att angiverilagen stoppas23.10.2024 14:18:19 CEST | Pressmeddelande
Europas offentliganställdas fackliga organisation, EPSU, kräver att den svenska regeringen stoppar förslaget om en angiverilag. Enligt EPSU strider förslaget mot grundläggande rättsprinciper och kan leda till en rädsla och polarisering som drabbar de mest sårbara i samhället. Idag den 23 oktober arrangerar Facken i välfärden en manifestation mot lagen på Sergels torg i Stockholm.
Mathias Åström blir ny förhandlingschef på Vårdförbundet22.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundet rustar inför kommande avtalsrörelse och rekryterar Mathias Åström, idag förhandlingschef på Sveriges lärare, till positionen som ny förhandlingschef. Han efterträder Annelie Söderberg som går i pension efter årsskiftet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum