adidas

Muslimer i Sverige får expertråd kring fasta och träning inför årets ramadan

Dela

Hur klarar man att fortsätta träna och tävla under ramadan, med den fysiska utmaning som det innebär? Det är en fråga som många av Sveriges nästan en miljon muslimer ställer sig just nu. Därför samarbetar Adidas Sverige med namnkunniga träningsexperter som ger tips och råd till fastande muslimer inför och under ramadan, som i år beräknas börja den 10 mars. Bland experterna finns bland annat fysioterapeuten Jacob Gudiol, elitlöparen Mohammadreza Abootorabi och tidigare thaiboxaren Sara Abouzeedan.

Ramadan är en helig månad inom islam där muslimer fastar från soluppgång till solnedgång. I Sverige bor nästan en miljon muslimer. Många vill upprätthålla sin träning under ramadan men saknar kunskap och information om hur man kan göra det på bästa sätt. Adidas Sverige har därför anlitat experter som inför och under ramadan ger råd och svarar på frågor kring hur man på bästa sätt kan fortsätta träna och tävla under månaden.

– Jag är själv muslim och vet att det kan vara både fysiskt och psykiskt utmanande att fasta och träna under ramadan – men jag vet också att du med hjälp och rätt verktyg kan klara det. Genom att inrätta det här expertrådet vill vi hjälpa Sveriges muslimer att förbereda sig inför den här utmaningen. Tillsammans gör vi träning under ramadan möjlig för alla de hundratusentals där ute som inte har kunniga coacher och personliga tränare som stöd, säger Redwaan Hossain, Brand Comms Manager på Adidas Sverige.

Hur man kombinerar träning med fasta under ramadan är individuellt, beror på vilken nivå man är på, och vilken idrott man utövar. Därför samarbetar Adidas med flera olika experter, för att kunna ge fysiskt aktiva muslimer relevanta och anpassade träningsråd och inspiration.

Träningsexperterna som medverkar i initiativet är fysioterapeuten Jacob Gudiol, kostrådgivaren och tidigare thaiboxaren Sara Abouzeedan, fotbollstränaren i Rinkeby United Hasan Korkmaz, elitlöparen Mohammadreza Abootorabi, Paul Balsom som är ”Performance Manager” för det svenska herrlandslaget i fotboll, samt Zahra Ajami som är utbildad personlig tränare.

För att komma i kontakt med och ställa frågor till experterna kan man höra av sig via Adidas specifika WhatsApp-kanal ”adidas x ramadan”.

 

3 tips från experterna om vad du kan tänka på under ramadan:

  1. Ramadan är individuellt, precis som träning. Därför bör du se till hela ditt liv och dina förutsättningar. Hur mycket jobbar/studerar du? Hur är formen? Hur ser din idrott ut?
  2. Om du har möjlighet, försök lägg träningen senare på dagen – antingen precis innan eller direkt efter Iftar – så att du kan äta snart efter passet.
  3. Det finns inte specifik forskning om tupplurar under ramadan, men studier i andra sammanhang har visat att korta sovstunder kan förbättra prestationsförmågan på eftermiddagen. Så om det passar i ditt schema – testa planera in det under månaden.

    Källa: Adidas          

Fler tips och mer info om initiativet finns att läsa på adidasxramadan.se.

Se kampanjfilmen här: https://www.instagram.com/adidasramadan

Partners i initiativet är, precis som förra året, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Marathongruppen.

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Hallberg, Brand Comms & PR Manager Adidas, henrik.hallberg@adidas.com, 070-754 91 50

 

 

OM EXPERTERNA

Sara Abouzeedan: Sara är utbildad kostrådgivare och har en karriär inom thaiboxning i ryggen. Sara är själv fastande muslim och har tränat och fastat under ramadan sedan hon var liten. För henne är det mer naturligt att kombinera de två än att inte göra det – detta då både träning och religion är en så stor del av hennes liv. Med hennes utbildning och thaiboxningskarriär i ryggen, och med lång erfarenhet av att själv fasta och träna under ramadan, så kan hon bidra med relevanta tips och råd till andra fysiskt aktiva muslimer.

 

Jacob Gudiol: Jacob är fysioterapeut och har en Master i Sport Science inriktning sport medicine från Lunds universitet. Han är skribent på tyngre.se och välkänd expert inom kost och träning i TV4 Nyhetsmorgon. Jacob är en uppskattad föreläsare, driver populära podcasts och har gett ut böckerna ”Forma Kroppen och maximera din prestation” och ”Skitmat – vad är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det”. 2021 blev han utsedd till ”Årets folkbildare” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Jacob är inte muslim, men när han medverkade i initiativet 2023 gjorde han en gedigen forskningsöversikt kring ramadan och träning som gör att han sitter på värdefull kunskap för alla fysiskt aktiva muslimer där ute.

 

Mohammadreza Abootorabi: Mohammadreza är muslim och elitlöpare med en framgångsrik karriär i ryggen. Han började löpträna på elitnivå när han var 16 år och gjorde debut i Irans landslag, där han kammade hem över 60 nationella medaljer, varav 4 i det asiatiska mästerskapet. Sedan flytten till Sverige 2016 har han tagit 10-tal SM-medaljer och har svenskt rekord på 5000 meter inomhus. Mohammadreza har jobbat som löptränare på Stockholms idrottsgymnasium och RIG Hersby gymnasium. Som professionell långdistanslöpare och muslim har han hittat ett sätt att fira ramadan som fungerar för honom. Det han lärt sig genom åren kan han förmedla vidare till andra fysiskt aktiva muslimer som söker träningsråd under ramadan.

 

Hasan Korkmaz: Hasan är fotbollstränare i Rinkeby United som spelar i division tre. Han har spelat fotboll sedan barnsben och kom först in i klubben som spelare när den grundades 2012. Idag är han assisterande tränare i A-laget. Hasan själv är muslim, liksom en stor del av spelarna i A-laget, vilket gjort att frågan kring fasta och träning under ramadan är väldigt närvarande för honom. Hasan medverkar som expert då han har lång erfarenhet av att träna fotbollsspelande muslimer och bidrar med ett viktigt tränarperspektiv.

 

Paul Balsom: Paul är ett välkänt namn i fotbollsvärlden. Han har över 25 års internationell erfarenhet på allra högsta nivå inom FIFA och UEFA och har under alla åren varit ”Performance Manager” för svenska herrlandslaget i fotboll. Paul har också arbetat i Leicester City i över tio år och var med säsongen 2015–16 då de vann ligatiteln. Han har en doktorsexamen inom fysiologi, är regelbunden talare på internationella konferenser samt ordförande för UEFA:s ”Fitness for Football Advisory Group”. Inför sin medverkan i initiativet har han läst på och gjort en forskningsöversyn på ämnet. Utifrån det, och med hans långa erfarenhet, är Paul ett namn att räkna med när det kommer till frågor om hur kroppen påverkas av träning och fasta.

Zahra Ajami: Zahra har muslimsk bakgrund och är utbildad personlig tränare och coach. Hon fastar ibland, och ibland inte. I sin roll som PT har hon stor erfarenhet av utmaningar som kan dyka upp kring ramadan kopplat till träning. Många av Zahras klienter har muslimsk bakgrund, så därför har hon satt ihop ett specifikt upplägg före/under/efter ramadan. Zahra och hennes kollega bollar idag ett hundratal kunder inom personlig träning, alla med individuella mål, vilket gör henne till en passande expert i initiativet.

FEM KORTA OM RAMADAN

1. Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern, det är en helig månad då muslimer runt om i världen fastar från soluppgång till solnedgång.

2.  Fastan är en av de fem pelarna i islam och syftar till att främja självdisciplin, självrening och empati för de som är mindre lyckligt lottade.

3. Måltiderna under ramadan kallas Iftar (för att bryta fastan vid solnedgången) och Suhoor (intas före gryningen och början av nästa dags fasta).

4. Under ramadan utförs extra böner på kvällen, Tarawih. Laylat al-Qadr, "Kraftens natt", betraktas som den heligaste natten och uppmärksammas till minne av när Koranen uppenbarades för profeten Muhammed.

5. Under ramadan ska muslimer praktisera så kallad Zakat, obligatoriska allmosor till välgörenhet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om adidas

adidas är ett av världens största varumärken inom sport. Företaget har sitt huvudkontor i Herzogenaurach/Tyskland och har mer än 59 000 anställda över hela världen.

Följ adidas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från adidas

ADIDAS TAR HJÄLP AV LUDVIG ÅBERG OCH STINA BLACKSTENIUS FÖR ATT HJÄLPA IDROTTARE ATT HANTERA PRESS I UTSATTA SITUATIONER8.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

adidas presenterar en neurovetenskaplig studie kring de negativa effekterna av press som atleter utsätts för, och huruvida det är några skillnader på idrottare inom elit- och amatörnivå. För att förstå den fysiologiska effekten har adidas samarbetat med ledande sportneuroforskare, neuro11, och studerat bland annat den svenska golfaren Ludvig Åberg och landslagsspelaren Stina Blackstenius, men även Emiliano Martinez, Argentinas landslagsmålvakt och VM-guldmedaljör och Nneka Ogwumike, amerikansk professionell basketspelare. Studien resulterar i en neurovetenskapsdriven guide för idrottare, med handfasta tips kring hur du taktiskt använder tid i basket för att återfå fokus, vilket som är det optimala stället att slå en straff i fotboll och hur du optimerar möjligheten att hitta fokus inför en golfputt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye