Tjugomiljonersprojekt bidrar till hållbar utveckling och stärkt tillväxt
Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.
Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, kommer att pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. I satsningen ingår flera olika delprojekt som alla har hållbarhet som gemensamt tema, oavsett om det handlar om miljö eller att bidra till en mer aktiv och hälsosam livsstil. Ett exempel är satsningar för att göra parasporten mer likvärdig och på så sätt också bidra till att utveckla paraidrotten för fler än elitidrottare.
– Inom parasporten har de tävlande olika grad av funktionsvariation och man kämpar med att göra indelningen i olika klasser rättvis. I det här projektet vill vi undersöka hur vi kan bidra genom att utveckla idrottsmateriel och tävlingsbanor så att man kan prestera mer likvärdigt. Det kommer också bidra till parasporten och underlätta för personer med funktionsvariation att ägna sig åt idrott, sport och rörelse på sina villkor, säger Mikael Bäckström, Centrumledare vid Sports Tech Research Centre.
Ett tredje hållbarhetsmål för projektet är att bidra till företagsutveckling och arbetstillfällen i regionen. Mittuniversitetets Sports Tech Research Center har ett nära samarbete med flera små och medelstora företag i Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Centret bidra med den senaste forskningen inom allt från miljösmarta materialval för friluftsliv till utveckling inom parasport eller medicinska hjälpmedel.
– Ofta får vi frågor om behovet att utvärdera ett material eller en produkt i sin funktion men även för att göra det mer miljömässigt och hållbart. Vi utvärderar, utvecklar och testar produkterna i vår forskarmiljö och företagen kan sedan ta den kunskapen vidare. På så sätt kan företagen följa skärpta lagar kring hållbarhet och möta kundernas efterfrågan och krav på produkterna, konstaterar Mikael Bäckström.
Genom projektets många olika delaktiviteter förstärks samarbetet med företag i regionen och även aktörer nationellt och internationellt. Mikael Bäckström ser att det även bidrar till nya och fruktbara samarbeten för företag i regionen.
– Vi blir en aktör som sätter olika företag i kontakt med varandra så att de kan hitta partners att samarbeta med och ytterligare utveckla sin verksamhet och produktion, säger han.
Utöver forskningsmedel från Tillväxtverket finansieras forskningsprojektet även av Mittuniversitetet, Rolf och Gunilla Enströms stiftelse för forskning och utveckling samt Östersunds kommun.
Kontaktperson:
Mikael Bäckström, centrumledare vid Sports Tech Research Centre, 070-540 06 74, mikael.backstrom@miun.se
Kontakter
Ronney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Länkar
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
De här forskningsprojekten fokuseras det på i Östersund 202517.9.2024 11:53:26 CEST | Pressmeddelande
Inom ramen för samverkansavtalet mellan Östersunds kommun och Mittuniversitetet fördelas cirka 7 miljoner kronor på projekt som under 2025 syftar till att bidra till bland annat hållbar tillväxt och profilbärande områden.
Lärarbristen kräver krafttag – nu mobiliserar forskarna13.9.2024 08:51:07 CEST | Pressmeddelande
I ett nytt stort forskningsprojekt ska forskare vid Mittuniversitetet samt norska Nord Universitet och Dronning Mauds Minne Högskola söka lösningar på lärarbristen. Arbetet har nyligen inletts och forskarna betonar allvaret i situationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum