Otillåtet råttgift och insektsmedel såldes på svenska sajter
Kemikalieinspektionen har hittat 55 otillåtna produkter på svenska e-handelssidor. Det handlar till exempel om produkter som råttgift och insektsmedel. Myndigheten kontrollerade även annonserna för produkterna. 74 procent saknade den obligatoriska frasen om att använda produkterna med försiktighet. 16 procent av annonserna innehöll vilseledande information i form av uttryck som ”miljövänligt” och ”ogiftigt”.
– Bekämpningsmedel som säljs måste vara godkända. Det är viktigt att konsumenter får information om produkternas eventuella faror och hur de ska användas. Otillåtna eller felaktigt använda bekämpningsmedel kan innebära risker både för hälsa och miljö, säger Johanna Stigwall, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Myndigheten kontrollerade 57 annonser från 35 företag. Man genomförde tillsyn av rått- och musmedel samt olika sorters insektsmedel som såldes på tre stora svenska e-handelssidor. När Kemikalieinspektionen följde upp tillsynsarbetet några månader senare hade 10 av 24 företag fortfarande otillåtna biocidprodukter i sitt sortiment, trots myndighetens anmärkning. Biocidprodukter är kemiska eller biologiska bekämpningsmedel som används för att bekämpa och kontrollera skadliga organismer. De bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel räknas som biocidprodukter.
Mygg- och insektsmedel är de produkter som Kemikalieinspektionen får mest tips om och det är en av anledningarna till att man har inkluderat produkterna i ett tillsynsprojekt.
– Det förekommer till exempel att myggmedel vars verksamma ämne är växtbaserat marknadsförs som ett naturligt alternativ till konventionella myggmedel, trots att även dessa produkter är biocidprodukter och kräver produktgodkännande, säger Johanna Stigwall.
Kemikalieinspektionens tillsyn visade att:
• Otillåtna biocidprodukter är lätta att hitta på svenska e-handelssidor. Totalt hittades 55 biocidprodukter som är otillåtna på den svenska marknaden.
• 74 procent av de kontrollerade annonserna saknade den obligatoriska fras om att använda biocidprodukter med försiktighet som krävs vid försäljning av biocidprodukter.
• 16 procent av annonserna innehöll vilseledande information i form av uttryck som exempelvis ”miljövänligt” och ”ogiftigt”. Sådana påståenden är otillåtna för biocidprodukter.
• För de produkter som var klassificerade som farliga kemiska produkter så saknades faroinformation för 76 procent av annonserna.
Sedan slutet av 2019 finns inte längre några mus- och råttmedel som är godkända för konsumentanvändning i Sverige.
Kontakter
Erika StenvallKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seOm oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
EU-lista gör att särskilt farliga ämnen minskar26.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Användningen av särskilt farliga ämnen har i snitt halverats fyra år efter att de förts upp på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Det visar rapporten Kemikalietrender i Sverige. Men det finns farliga ämnen som inte har samma nedåtgående trend.
Vanligt med farliga ämnen i varor du köper på nätet25.3.2025 10:43:57 CET | Pressmeddelande
En ny granskning från Kemikalieinspektionen visar att varor som säljs på nätet ofta innehåller för höga halter av farliga ämnen som bly, kadmium och ftalater.
Inbjudan till seminarium om kemikalietrender i Sverige12.3.2025 09:16:43 CET | Pressinbjudan
Välkommen till Kemikalieinspektionens seminarium Kemikalietrender i Sverige. I år är fokus kemikalier nära konsumenter. Minskar särskilt farliga ämnen i smink? Hur ser trenden ut för kemikalier vi använder till disk, städ och tvätt? Hormonstörande mjukgörare i plast, är det fortfarande en fråga?
Ge inte bort farliga smycken på alla hjärtans dag13.2.2025 09:01:30 CET | Pressmeddelande
I en granskning av högtidsvaror hittade Kemikalieinspektionen för höga halter av bly och kadmium i smycken och andra varor som säljs till alla hjärtans dag.
3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar11.12.2024 13:57:18 CET | Pressmeddelande
3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum