Sparbanken Syd

Bankgemensamma kampanjen mot bedrägerier fortsätter - Bli Svårlurad!

Dela

Lägg på luren om du får ett oväntat samtal, klicka inte på länkar i oväntade sms och använd inte din säkerhetsdosa eller e-legitimation (BankID) på någon annans uppmaning. Det är huvudbudskapen i informationskampanjen Svårlurad! som nu återupptas över hela landet för att förhindra att fler utsätts för sms- och telefonbedrägerier.

Förra årets bankgemensamma informationskampanj Svårlurad! fortsätter nu under våren med start den 11 mars.
Förra årets bankgemensamma informationskampanj Svårlurad! fortsätter nu under våren med start den 11 mars.

Förra årets bankgemensamma informationskampanj Svårlurad! fortsätter nu under våren med start den 11 mars. Syftet är att uppmärksamma bedrägeririsker och sprida kunskap om hur man ska agera om en bedragare ringer eller om man får ett bedrägligt sms. Bakom kampanjen står Sveriges banker och Svenska Bankföreningen.

Bedrägerier genom social manipulation fortsätter att vara ett stort samhällsproblem som drabbar människor i alla åldrar. Bakom brotten står ofta organiserade kriminella nätverk som i många fall riktar in sig på äldre. För att kunna stoppa brottsligheten behöver hela samhället kraftsamla och samarbeta. Regeringen, brottsbekämpande myndigheter, banker och teleoperatörer är alla viktiga i detta arbete.

Du som privatperson kan skydda dig själv och dina närstående genom att känna till hur bedragarna går till väga. Och våga lägg på luren!  Var vaksam och tänk igenom rimligheten om du får ett oväntat telefonsamtal eller ett sms. Använd inte ditt BankID eller din säkerhetsdosa på någon annans uppmaning. Kontakta omgående din bank om du har eller misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.

Kampanjen Svårlurad kommer att synas i TV, digitalt och i sociala kanaler samt på stortavlor runt om i hela landet. Bankerna kommer att uppmärksamma kampanjen och informationen på sina hemsidor, i sociala medier och genom fysiska träffar. Det finns även en hemsida, svårlurad.se, med konkreta tips och information.

Bli svårlurad – i korthet

Om du får ett oväntat samtal

  • Lägg på om samtalet känns obekvämt eller konstigt och följ inga uppmaningar i oväntade sms.
  • Använd inte din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) på någon annans uppmaning.
  • Lämna inte ut lösenord eller koder till någon. Banken ringer eller sms:ar inte för att be dig signera med BankID eller lämna ut personliga uppgifter.


Om du får ett oväntat sms

  • Läs alltid sms noggrant och tänk efter om innehållet är rimligt.
  • Var uppmärksam på avsändaren och språket i meddelandet.
  • Ring inte upp telefonnummer eller följ uppmaningar i oväntade sms.

Kontakter

Dokument

Om Sparbanken Syd

Sparbanken Syd är Sveriges äldsta och enda helt självständiga sparbank. I stället för ägare har vi huvudmän utan utdelningskrav. Därför kan vi återinvestera vår vinst för att skapa värde för våra kunder, deras verksamhet och samhället i stort. Vi inspirerar och coachar människor till en god ekonomihälsa genom ett brett erbjudande av finansiella tjänster, som tillhandahålls av professionella och engagerade rådgivare. Vi är 160 medarbetare på nio kontor runt om i Skåne och vi träffas gärna digitalt eller fysiskt.

Vi är utsedda till 2024 års Karriärföretag och en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer på sparbankensyd.se

Chef Hållbarhet, Affärsutveckling och Kommunikation
Johanna Stridh, telefon: 0411-82 21 81, e-post: johanna.stridh@sparbankensyd.se

Följ Sparbanken Syd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sparbanken Syd

Sparbanken Syds lanserar 2023 års hållbarhetsrapport9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2023 har Sparbanken Syd tagit stora steg framåt och genomfört en rad aktiviteter och flertalet initiativ med bankens uppsatta hållbarhetsmål för ögonen. Bland annat fortsätter man banken vi att aktivt arbeta för ett samhällsengagemang som sträcker sig långt bortom bankvärlden och har lagt stort fokus på att främja hållbarhetsarbetet kring bankens kundlöfte som innebär att hjälpa kunder att ha kunskap och kontroll över den egna vardagsekonomin, och det som Sparbanken Syd kallar för en god ekonomihälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye