Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Moa Martinson – Åter till industristaden

Dela

Media hälsas välkommen till pressvisning av utställningen Moa Martinson – Åter till industristaden torsdag den 21 mars kl 10.00 på Norrköpings stadsmuseum.

Foto  och formgivning: Norrköpings stadsmuseum
Foto och formgivning: Norrköpings stadsmuseum

Utställningen handlar om en av Sveriges mest framstående och folkkära arbetarförfattare, Moa Martinson. Hon föddes 1890 och växte upp under fattiga förhållanden i statar- och industriarbetarmiljöer i och omkring Norrköping. Den fattiga uppväxten och arbetarbakgrunden kom att bli utgångspunkten i hennes författarskap. Om detta har hon sagt: ”Jag har i de flesta av mina böcker, i biografi som romaner, haft Norrköping som utsiktspunkt.”

Hennes böcker är en skildring av ett Fattigsverige i språnget mellan bondesamhälle och industrisamhälle. I centrum för hennes berättande står arbetarklassens utsatta tillvaro och kvinnans situation i början av 1900-talet. 
Moa återvände många gånger till sin barndomsstad Norrköping. 1956 skrev hon: ”Alltid när vi kommer så långt att jag ser rökarna från stans fabriker så blir jag gripen av något som kanske har med människans okuvlighet att göra”.

Utställningen Moa Martinson – Åter till industristaden baseras framförallt på de tre självbiografiska böckerna om flickan Mia som handlar om Moa Martinsons uppväxt i Norrköping 1890-1906, ”Mor gifter sig”, ”Kyrkbröllop” och ”Kungens rosor”. I utställningen står Moas egna texter i centrum, jämsides och jämbördigt med andra viktiga föremål, Moa Martinsons första skrivmaskin, den kända pälsen och hennes mors vigselringsask.

Genom olika teman, som till exempel moderskap, fattigdom och svält, arbetare förhäv dig inte, eller det faktum att Moa som barn bott på mer än 90 platser under sin uppväxt i Norrköping, får vi en unik chans att möta kvinnans och arbetarens stad. 

Under hela utställningstiden mellan 23 mars 2024 och 8 mars 2025 kommer olika program att erbjudas både i stadsmuseets egen regi och tillsammans med samarbetspartners. Programmen utvecklas för olika målgrupper och åldrar tillsammans med besökare under året.

Media är varmt välkomna på pressvisning.

Datum: torsdag 21 mars
Tid: kl 10.00-11.00
Plats: Norrköpings stadsmuseum, vid entrén

Medverkande: Jean-Pierre Salkvist utställningsintendent och museichef Anna-Lena Grusell som svarar på frågor.

Invigning för allmänheten - lördag 23 mars från kl 11.00

Program
Norrköpings stadsmuseum öppnar kl 11.00, alla utställningar är tillgängliga med spontana visningar i museet och öppen museibutik.
Kl 13:00 börjar invigningen med anförande av Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap. Moas barnbarn Harriet Thurgren med barnbarnsbarn finns också på plats vid invigningen vid stadsmuseet i Norrköping. Utställningen pågår till 8 mars 2025. 
Musikunderhållning och spontana dramatiserade visningar utlovas. Stadsmuseet stänger kl 16:00.

Utställningen är ett samarbete mellan Norrköpings stadsmuseum, Norrköpings kommun, Moa Martinsson sällskapet, Norrköpings stadsbibliotek och ABF.

Kontakt:
Anna-Lena Grusell
Titel: museichef
Telefon: 011-15 28 11
anna-lena.grusell.landenberg@norrkoping.se

Jean-Pierre Salkvist
Titel: utställningsintendent
Telefon: 073-020 16 16 
jean-pierre.salkvist@norrkoping.se

Bilder

Foto: Interflora Blålklinten
Foto: Interflora Blålklinten
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings stadsmuseum
Foto: Norrköpings stadsmuseum
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förändringar för en budget i balans 202411.4.2024 16:32:33 CEST | Pressmeddelande

Till följd av budgetläget är tre förändringar aktuella inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden. Bidragsnivån för publika föreningsbidrag ändras från två till en miljon kronor. Det finns ett förslag kopplat till medlemsbidragen, där ersättningsnivån per utövare föreslås bli något lägre i syfte att pengarna ska räcka till fler föreningar. Det finns också förslag på nya avgifter på kulturskolan läsåret 2024/2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye