Naturskyddsföreningen

Lidingöloppet skriver avtal med Naturskyddsföreningen

Dela

Världens största terränglopp, Lidingöloppet, inleder ett samarbete med Naturskyddsföreningen. Samarbetet ska säkerställa minsta möjliga påverkan på natur och klimat vid samtliga av Lidingöloppets arrangemang. “Vårt mål är att bli landets mest miljösmarta motionslopp”, säger Krister Svensson, Generalsekreterare Lidingöloppet.

Att mänskligheten står inför stora utmaningar med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och spridning av miljögifter är inga nyheter. Därför tar, det i år 60-loppsjubilerande, Lidingöloppet nästa steg i sitt hållbarhetsarbete genom att ingå ett treårigt samarbetsavtal med Sveriges största miljöorganisation, Naturskyddsföreningen. 

– Lidingöloppet är idag väldigt långt framme när det gäller social hållbarhet då allt vårt överskott går tillbaka till föreningslivet och ungdomsidrotten. Men nu vill vi ta ytterligare steg miljömässigt då naturen är vår hemmaarena och ytterst primär för oss. Vi har arbetat systematiskt med skräpinsamling och avfallshantering under många år, har tåglösningar och lägger stora resurser på bussar som ska minimera biltrafiken till och från loppen. Men vi vill vara bäst i branschen och för att bli det tar vi hjälp av Naturskyddsföreningen som både ska granska och hjälpa oss att ta större ansvar för vår påverkan, säger Krister Svensson, Generalsekreterare Lidingöloppet. 

Samarbetsavtalet mellan Lidingöloppet och Naturskyddsföreningen sträcker sig i tre år, från och med mars 2024, med option om förlängning. Samarbetet går ut på att Naturskyddsföreningen ska hjälpa Lidingöloppet till att ha så liten påverkan på natur och klimat som möjligt genom allt från arbetssätt, partnerskap och genomförande till avfallshantering, logistik och resesätt för deltagare samt åskådare. Avtalet innebär också att Naturskyddsföreningen har rätt att kritiskt granska Lidingöloppet. 

– Vi är mycket glada för att Lidingöloppet har valt att stå upp för naturen tillsammans med oss. Det är både viktigt och inspirerande att en stor aktör föregår med gott exempel. Förutom att bidra till Sveriges mest hållbara motionslopp, kan vi tillsammans inspirera och engagera alla de som samlas till löparfesten, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Lidingöloppet mäter redan idag hur många deltagare och medföljare till dessa som åker tåg, buss eller bil under lopphelgen i september. Loppet kommer i år att återuppta avfallsmätningar per deltagare, som pausats sedan pandemin. Arbetet med att minimera plast och engångsmaterial har pågått i flera år och i och med det nya lagkravet kring engångsförpackningar kommer loppets muggar att fasas ut. Vad gäller avfallshantering och skräpinsamling har Lidingöloppet i flera år bedrivit ett framgångsrikt arbete. 

Om Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som står upp för naturen. Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. Med över 200 000 medlemmar har vi kraft att förändra. https://www.naturskyddsforeningen.se/

Om Lidingöloppet
Lidingöloppet är världens största terränglopp och arrangeras under den sista helgen i september varje år på Lidingö. Med naturen som arena utvecklar Lidingöloppet hållbara upplevelser där hälsa, glädje och utmaning står i fokus. Första loppet arrangerades 1965 och idag, 60 år senare, arrangeras över tio olika lopp med en utmaning för alla. 

Lidingöloppet är en av Sveriges största lopparrangörer och en del av En Svensk Klassiker. Lidingöloppet ägs och drivs av föreningslivet och all vinst går tillbaka till idrotten. Förutom att generera ett väsentligt tillskott till ägarklubbarnas verksamhet möjliggör Lidingöloppet att en stor mängd föreningar på Lidingö kan arbeta som funktionärer och därigenom tjäna pengar till sin förening. 

Utöver Lidingöloppshelgen i september arrangeras även följande lopp:

  • Lidingöloppet Vårmilen - Starten på terrängsäsongen - 27 april

  • Blodomloppet Stockholm - Tillsammans för livet - 11-12 juni

  • Lidingöloppet i Funäsfjällen - Sveriges vackraste utmaning - 13 juli


För mer information, vänligen kontakta:
Krister Svensson, Generalsekreterare Lidingöloppet
krister.svensson@lidingoloppet.se0767689165



Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

EU:s klimat- och miljöpolitik viktig för svenskarna1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I juni är det dags för val till EU-parlamentet. För sju av tio väljare är klimat- och miljöfrågor viktiga för hur de kommer att rösta i valet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt. Undersökningen visar också att åtta av tio tycker det viktigt med en ambitiös miljö- och klimatpolitik i EU. Lika många har koll på att EU har ett stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye